Nitrolackfabriken ligger vid vattnet i Lövholmen. Strax bakom syns Färgfabriken. Foto: Mostphotos

Ja till rivning av Nitrolackfabriken

Den k-märkta Nitrolackfabriken i Lövholmen ska rivas. Det beslöt stadsbyggnadsnämnden vid sitt möte på onsdagen. Men kritiker tänker överklaga.

  • Publicerad 11:05, 22 jun 2021

Ärendet har bordlagts två gånger under försommaren, men nu har alltså politikerna i nämnden fattat sitt beslut. Det innebär att den gamla fabriksbyggnaden ska jämnas med marken, för att ge plats för den nya stadsdel som ska skapas i Lövholmen. Upp till 2 000 nya bostäder ska bland annat byggas i området, som förr bestod av industrier.

Den tegelröda Nitrolackfabriken byggdes 1943–1944 efter ritningar av arkitekterna Nils Tesch och Lars Magnus Giertz. Den har länge stått och förfallit, men kritiker till rivningen anser att den går att rusta och bevara. Sedan i våras pågår ett upprop för detta.

Gröndalsbon och arkitekten Catharina Högstedt, som är en av personerna bakom uppropet, har tidigare sagt till Mitt i att man tänker överklaga om det blir ett rivningsbeslut.

Hittills har drygt 2 800 personer skrivit på uppropet "Riv inte Nitrolack". "Vi kommer att överklaga ett negativt beslut och det kan komma att anordnas demonstration", står det i uppropet.

Totalt ska 17 byggnader rivas under omvandlingen av Lövholmen i Liljeholmen.