Sedan 2014 har arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området som kallas Bäverbäcken, norr om Tyresövägen pågått.

Gofklubben håller till i den östra delen. Det är den delen av ursprungsplanen som kommunstyrelsen vid mötet i veckan sa ja till.

Frågan avgörs senare i kommunfullmäktige.

I området planeras cirka 170 lägenheter i hus med fyra till sju våningar. I planerna ingår en ny parkering och ett nytt klubbhus med bland annat restaurang och golfbutik, som ska ligga vid ett nytt torg.

Ny gång- och cykeltunnel

En ny gång- och cykeltunnel under Tyresövägen föreslås också.

Vid stadsbyggnadsutskottets januarimöte skickades ärendet tillbaka till förvaltningen på initiativ av Moderaterna och Liberalerna.

Frågeställningarna de hade besvarades till det senaste utskottsmötet. Förvaltningen svarade bland annat att de tagit hänsyn till Bäverbäcken i utredningen av skolplatser i centrum och att en senare planerad etapp gör det möjligt att bygga en förskola.

Liberalerna vill se företag

Liberalerna var det enda parti som då, liksom i kommunstyrelsen, röstade emot planen. Partiet vill att Bäverbäcken ska bli ett renodlat företagsområde.

– Vi har brist på företagsmark i Tyresö och har gjort en utredning som visar det framtida behovet. En del av kalhygget vid Lindalen kommer med mycket stor sannolikhet att bli företagsmark. Bäverbäcken skulle kunna fylla resten av behovet. Det blir väldigt svårt att kunna etablera något annat företagsområde i Tyresö, säger Mats Lindblom (L).

I den västra delen av Bäverbäcken planeras bland annat bostäder, hotell och en parkering. Den delen utreds vidare.

Byggherre hoppade av

I höstas hoppade en byggherre av och hänvisade till "osäkerheten i tiden för antagandet av detaljplan", som Mitt i Tyresö skrev om då. Samhällsbyggnadschefen Sara Kopparberg sa då:

– Planarbete är ett lagarbete där markägare, byggaktörer och kommunen måste dra åt samma håll. Här är det många aktörer inblandade. Det är också ett utmanande område med tanke på bland annat markförutsättningar och buller. Sedan har det varit lite olika uppfattningar politiskt om området.

De första två husen i Bäverbäcken beräknas – om planen går igenom – att stå klara för inflyttning tidigast 2024.