Efter två säsongers uppehåll ska golftävlingen European Challenge Tour för herrar åter spelas i Sverige. Två tävlingar blir det – i Rönnebäck utanför Malmö och i Österåker, på Österåkers golfklubb.

– Vi gillar att ha stora tävlingar på vår anläggning, så detta ligger i linje med vad vi vill göra, säger Andreas Ljunggren, klubbchef och vd på Österåkers GK.

– Vi känner också att det är viktigt att kliva in och stötta svensk tävlingsgolf i de tider som är nu och så ska det bli spännande att se vad spelarna kan göra för scorer. Självklart vill vi också ta chansen nu när den dök upp att visa upp vår anläggning.

Inga caddies

Banan man kommer tävla på i Österåker är Öster by Stenson som formgetts av golfesset Henrik Stenson. Banan invigdes för bara två år sedan, 2019, med ambitionen att den ska vara ”en av Skandinaviens mest spännande golfbanor”.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu får två tävlingar på challengetouren i Sverige. Jag lovar att göra allt jag kan för att vinna, detsamma gäller nog för alla andra deltagande svenskar, säger en av deltagarna, golfproffset Per Längfors.

Med tanke på den rådande pandemin har man bland annat beslutat om caddieförbud under de två tävlingarna. Hur det blir med publik beror på smittläget och vilka restriktioner som kommer gälla i maj.

European Challenge Tour är en undertour till European Tour. Datum för tävlingen i Österåker är 19–22 maj, tävlingen i Rönnebäck sker några dagar innan, 13–16 maj.