Sänkning? Vd:n Lars Jolérus säger att Signalisten ser över inkomstkravet. Foto: Mitt i/Pressbild

Inkomstkravet för en hyresrätt kan sänkas

Signalistens inkomstkrav är tuffare än på många andra håll i länet. Men nu öppnar bostadsstiftelsen för en förändring.

  • Publicerad 08:00, 2 maj 2021

För att få hyra bostad hos Signalisten krävs en inkomst på tre gånger hyran.

De grannar i Råsunda som Mitt i Solna träffat menar att de planerade höjningarna där höjer tröskeln än mer.

– Det blir ju ännu svårare för folk att flytta till Solna, säger Millan Wendel.

En Solnabo som inte vill medverka med namn har köat för en hyresrätt i 20 år, och aktivt sökt lägenhet i Solna i ett. Här går barnen i skola och här finns hans jobb inom vården.

Tjänar inte tillräckligt

Men få lediga hyresrätter går att söka, nästan alla är ungdomslägenheter, berättar han. På ett par objekt har han varit först i kön, men inte uppfyllt inkomstkravet.

– Jag är ensamstående med två barn. Man måste ha en mycket högre lön för att flytta till en lite större lägenhet, säger han.

Enligt en kartläggning från Hem & Hyra har många hyresvärdar i länet lägre krav än Signalisten, som Stockholmshem och Förvaltaren i Sundbyberg, och allt fler sänker kraven.

Var tredje kommunalt bolag infört generösare inkomstkrav sedan 2012.

S föreslår sänkning

En vanlig modell är att man ska ha en summa baserat på Kronofogdens normalbelopp kvar efter att hyran är betald, cirka 5 000 kronor.

Så tycker Socialdemokraterna att det bör vara i Solna också. Partiet har lämnat in ett förslag till Signalistens styrelse.

– Som det ser ut i dag stängs många människor ute som egentligen skulle ha råd med hyran. Allmännyttan ska vara till för alla, säger Sara Kukka-Salam (S).

Hyresgästföreningen instämmer i att kravet är för tufft.

– Att kräva en inkomst på 15 000 när man har en hyra på 5 000 är fullt rimligt. Problemet uppstår när hyran blir högre, om hyran är 10 000 krävs en inkomst på 30 000. Det är orimligt, säger Liz Grennstam och fortsätter:

– Principen är ologisk. Ju högre hyran är desto mer kräver Signalisten att hyresgästen har över att leva av. Om den som har en hyra på 5000 kan leva på 5 500 måste väl den som har en hyra på 10 000 också kunna göra det.

Emot. Orimligt och ologiskt, tycker Hyresgästföreningens Liz Grennstam om Signalistens inkomstkrav. Foto: Anna Wachenfeldt

Det finns mängder av olika alternativ.

Men frågan drivs inte av Hyresgästföreningen eftersom att man, menar Liz Grennstam, får prioritera sina strider. De har fullt upp med andra frågor just nu, säger hon.

Signalistens vd Lars Jolérus säger att inkomstkravet kom till före hans tid i stiftelsen, men att det nu ses över.

– Vi har ett arbete som pågår där vi tittar på det. Det finns mängder av olika alternativ, vi tittar på modeller som andra bolag använder och ser vad vi landar.

Så Signalisten kommer att ha ett lägre inkomstkrav framåt?

– Jag vill inte gå före i frågan, men det blir inte högre i alla fall, säger Lars Jolérus.

Signalistens inkomstkrav

Hushållets inkomst ska vara tre gånger hyran brutto. Om lägenheten kostar 5 000 kronor/månad behöver inkomsten vara 15 000 kronor.

Vid interna byten görs inga nya prövningar om inkomstkrav. Samma gäller vid hyreshöjningar som den föreslagna i Råsunda. Är en av parterna extern görs inkomstprövning.

Inkomstkravet för seniorlägenhet/trygghetsboende togs bort 2018 för sökande som kommer in via seniorkön. Kommer man via Bostadsförmedlingen är inkomstkravet två gånger hyran brutto.

Visa merVisa mindre