Antalet vaccinationer låg på 50 000 - 60 000 i veckan i september, men sjunker nu kraftigt.

Den 11 oktober rapporterar Region Stockholm 35 174 vaccinationer för den senaste sjuveckorsperioden.

Det var i början på september som en femte dos vaccin mot covid-19 rekommenderades till alla över 65, vilket vid det här laget hörsammats av en tredjedel i åldersgruppen.

Det är också hos äldre som det skydd vaccinet ger klingar av snabbast, redan efter fyra månader, och där påfyllning anses viktigast.

Trögt bland yngre

Folkhälsomyndigheten har uppmanat regionerna att även erbjuda yngre en påfyllnadsdos, dos 4. Men här går det trögare.

Den andel av befolkningen över 18 som tagit fyra doser ligger runt 23 procent. Bland dem som är i 30-40-årsåldern är det bara cirka fem procent som tagit dos 4.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för allvarlig sjukdom och död låg för dem under 65 som tagit tre doser.

Inte desto mindre kan även de hamna på sjukhus. Av de 216 covidpatienter som skrevs ut från regionens sjukhus under vecka 37 – 40 var 53 under 65, alltså ungefär en av fyra.

Egen bedömning

Men vaccinsamordnare Magnus Thyberg vill ändå inte peka med hela handen och rekommendera påfyllnadsdosen:

– Varje invånare måste själv bedöma sin risk avseende covid-19 infektion och välja om man vill anta erbjudandet om vaccination, säger han.

Under hösten har antalet covid-patienter på sjukhusen ökat. Enligt regionens rapport den 11 oktober vårdades 304 patienter, varav 6 i intensivvård.

https://www.mitti.se/nyheter/allt-fler-pa-sjukhus-med-covid-19-men-nu-har-det-vant/repvit!KdyaMwdWbNJ6dtdJtrsDNQ/

Anledningen till att smittspridningen är fortsatt hög är de mer smittsamma omikronvarianterna av viruset som härjar. Nya vacciner har dock tagits fram som bättre biter på dem.

Kan den dippande vaccinationsviljan beror på att man velat invänta de nya vaccinerna?

– Vi vet inte. Många har nog haft infektionen under sommaren och upplever att man har ett gott skydd fortfarande. Det nya vaccinet finns på de allra flesta vaccinationsmottagningar i nuläget, säger Magnus Thyberg.

Stor kapacitet

Det finns 26 mottagningar runt om i länet som vaccinerar för regionens räkning. De har gott om tider, och erbjuder oftast även drop in.

Enligt Thyberg är deras uppdrag långsiktigt och det finns inget slutdatum. Den tillfälliga mottagning som sattes upp i Kungsträdgården tidigare i höst inför påfyllnadsdoserna har dock stängts, då behovet inte längre är så stort.