Anledningen att rådet väljer att avråda helt från alkohol är att det inte anses möjligt att sätta en nedre säker gräns.

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska institutet och psykolog, tror inte nödvändigtvis att råden kommer att göra att vi dricker mindre. Hon ger som exempel att Storbritannien ändrade sina rekommendationer för några år sedan. Då gjordes omfattande utvärderingar och de visade inte någon minskning i befolkningens drickande.

– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är inte den här sortens rekommendationer. Det är främst priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på.

Vad fyller rekommendationer kring alkohol för funktion?

 – Jag tror att det finns en nytta i att ha riktlinjer baserade på en solid vetenskaplig grund. Det finns ett värde i att folk får kunskap om alkoholens påverkan så att de själva kan fatta informerade beslut kring sina vanor.

Inga ändrade vanor

Inne på Green Bull i Tyresö centrum berättar Metin Korkmaz att ändrade råd sällan påverkar vad folk beställer.

– Däremot så väljs det mer alkoholfritt i perioder, till exempel efter sommarsemestern eller efter jul och nyår. I maj och juni är det däremot mer alkohol som säljs.

De säljer åtminstone något alkoholfritt alternativ varje dag.

– En skillnad man märker nu är att det finns bättre alkoholfria alternativ. Bland dem som kör bil så har de alternativen gått om lättölen, som var mer populär tidigare.

Ofta olika budskap

En bit längre bort har Eva-Karin Schönbeck precis varit inne på Systembolaget.

– Jag hajade till när jag såg att man nu avråder helt från alkohol.

Hon har inte förändrat något vad det gäller sina egna vanor ännu.

– Jag vill tänka till innan jag gör det. Det är ju ofta olika budskap, tidigare sa man ju till och med att ett glas rött var bra för hälsan, säger hon.

De nya rekommendationerna kommer inte göra så stor skillnad för Susanne Bäckström heller, hon har redan vanan inne.

– Jag köper en del alkoholfria alternativ, både cider och bubbel.