Som ett sätt att minska smittspridningen sätts nu, enligt nya förslaget, en gräns på max 500 personer samtidigt i butiker och varuhus.

Många har undrat om det även berör gallerior och köpcentrum, så som Sollentuna centrum, men det gör det inte förtydligar myndighetens presstjänst.

En orsak, uppger FHM, är att gallerior kan inrymma både många arbetsplatser och anslutning till kollektivtrafik vilket gör besöksantalet svårt att reglera.

Inte handla i grupp

Unibail-Rodamco-Westfield som äger köpcentrumen Mall of Scandinavia, Solna Centrum och Täby Centrum har tolkat förslaget just så här, men håller koll på antalet besökare som passerar entréerna och kan vid behov låta folk vänta utanför.

"Vi följer såklart utvecklingen noga och anpassar löpande vår verksamheter i linje med de myndighetsdirektiv som delges", skriver kommunikationschefen Amanda Larsson i ett mejl till Mitt i.

Gallerior kommer dock att ansvara för att uppmana sina besökare att handla ensamma och inte i grupp enligt de nya riktlinjerna.

Sedan tidigare gäller regeln att butiken måste ha en yta på minst 10 kvadratmeter per person som släpps in.

Unibail-Romdaco-Westfield har bland annat tagit bort sittplatser och lekrum i sina köpcentrum. I Mall of Scandinavia har man börjat dela ut gratis munskydd.