Täby kommun erbjuder varje år sommarjobb för Täbyungdomar i kommunens verksamheter. Jobben riktar sig i första hand till de som inte kan hitta jobb på egen hand och inte haft ett sommarjobb tidigare.

Alla jobb är inom de kommunala verksamheterna, så som på badstränderna, förskola, fritidsgårdar, parker och bibliotek. Men antalet jobb är begränsade. I år finns sammanlagt 120 platser att söka. Förra året var det 750 till 800 sökande ungdomar berättar Natalie Jubran, chef för Välkommen framtid i Täby kommun, som ansvarar för sommarjobben.

– Det har hittills alltid varit långt fler sökande än antal platser, det är en otrolig mängd och inget säger att det blir färre i år, säger hon.

Jobben fördelas i första hand genom lottning och i år kommer de som får jobben att arbeta tre veckor i rad under olika perioder.

– Förra året testade vi att ha kortare perioder och då kunde vi ta in fler antal sökande, nu går vi tillbaka till att ha tre veckor i rad vilket gör att det blir färre antal platser men under en längre perioder, vilket vi tror är bättre, säger hon.

Nya jobb för de men diagnos

Del blir även andra förändringar i år. De som har en npf-diagnoser får söka i en egen kvot. Tidigare har de kunnat söka samma jobb som alla andra, men nu har 15 nya jobb startats för de som till exempel tycker det är svårt med social kontakt.

– Tanken är att de ska få nosa på arbetsmarknaden. Det kommer finnas tre handledare som alla är utbildade att arbeta med de här ungdomarna. De som får jobben kommer under perioden ha praktiska inslag så som att göra arbetsplatsbesök och ha gästföreläsare. Vi ska testa detta i år och sedan utvärdera hur det har gått, säger Natalie Jubran.

Företagstätt

Natalie Jubran säger att de som inte får jobb inom kommunen kan få hjälp att hitta andra arbeten. I veckan som gick hölls jobbmässan i Täby kommun och enligt henne var det flera unga som kom för att träffa företag och ställa frågor.

– Eftersom det är så små chanser att få ett sommarjobb inom kommunen rekommenderar vi alla att söka andra sommarjobb. Täby är en extremt företagstät kommunen och det finns cirka 10 000 företag bara i Täby, så jobb finns att få, säger hon.