Förebyggande. Göran Erikson är vice ordförande i Grannstöd Bromma, här tillsammans med Hans Björck, fotad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Ylva Bergman

Inga bostadsinbrott i Bromma förra månaden

Oktober var en dålig månad för de inbrottstjuvar som planerat ta sig hem hos Brommaborna. Inte ett enda bostadsinbrott ägde rum, något som både Grannstöd Bromma och lokalpolisen tror har med pandemin att göra.

  • Publicerad 16:46, 17 nov 2020

Tjuvar går hellre på ett mörkt hus än ett upplyst.

Inbrotten i villor och lägenheter har varit få hela 2020 i Bromma, men i oktober lyckades tjuvarna inte ta sig in i en enda bostad.

– Det har jag inte upplevt någonsin vad jag kan minnas. Jämfört med förra året har antalet inbrott minskat, men året innan det såg vi en kraftig ökning, så om man lägger ihop det jämnar det ut sig, säger Göran Erikson, vice ordförande i Grannstöd Bromma, en ideell förening som dagligen cirkulerar i området för att förebygga brott.

Grannstöd Bromma är ute med sin bil i princip varje vardag. Oftast kör de mitt på dagen när folk vanligtvis är på jobbet, men nu när det blir mörkare är planen att köra ett andra pass under sen eftermiddag.

– När vi ser att det är mörkt i husen brukar vi lägga lappar där som uppmanar boende att se till att ha upplyst med hjälp av timers, så det ser ut som att någon är hemma. Tjuvar går hellre på ett mörkt hus än ett upplyst, säger Göran Erikson.

Han tror att de minskade antalet bostadsinbrott har att göra med att fler arbetar hemma på dagarna.

Det tror också kommunpolisen Anna Frej. Hon säger att det visar på att folk har lyssnat på restriktionerna och stannat hemma om det har gått.

– Det är anmärkningsvärt att det skett noll inbrott, vilket är fantastiskt att man ser en sådan extrem påverkan. Man vaktar sitt hus utan att man tänker på det, vilket är något positivt i den här pandemin, säger hon.

Fler inbrott i förråd

Men när fler håller sig hemma kan det innebära att tjuvarna börjat rikta in sig på andra mål där risken är mindre att bli upptäckt. Antalet inbrott i flerfamiljshusens källare och vindsförråd har nämligen gått upp. I oktober anmäldes 15 stycken till polisen, det är sju fler än förra året samma månad.

Göran Erikson tror att många inte vidtagit samma säkerhetsåtgärder där som i ens bostad. Därför tipsar han om att sätta upp kraftigare dörrar med brytskydd.

– Då går det inte att få fäste med en kofot, samma gäller för altandörrar där man kan sätta upp skenor.

Även antalet bilinbrott har ökat, något Mitt i Bromma rapporterat om tidigare. I oktober skedde 42 bilinbrott i Bromma, vilket är 18 fler än samma period förra året.

Inbrott i Bromma

Antal inbrott i oktober, 2019 inom parantes

Villa/radhus - 0 (16)

Lägenhet - 0 (3)

Källare/vind lägenheter - 15 (8)

Bilinbrott - 42 (24)

Bilstöld - 12 (2)

Försök till bilstöld - 3 (3)

Källa: Grannstöd Bromma

Visa merVisa mindre