Förra året omkom totalt 77 personer i Sverige vid drunkningsolyckor. 79 procent av händelserna inträffade på en officiell badplats med kommunalt huvudmannaskap där livräddare saknades.

På grund av pandemin, som inneburit att simhallarna i Stockholm varit stängda, finns det nu en oro över att simkunnigheten har försämrats markant.

https://www.mitti.se/nyheter/stor-oro-infor-badsommaren-simkunnighetsskuld-tornar-upp-sig/repufh!K1jtsUWYzG605zryOZNRvg/

Svenska livräddningssällskapet vill att kommunerna tar ett större ansvar och satsar på utbildade badvakter.

– Vi vill verkligen väcka tanken hos folk att vara försiktiga och samtidigt uppmana kommunerna att informera om vattensäkerhet. Det finns till exempel alldeles för få strandbad med utbildade livräddare eller badvärdar – som är rustade att kunna ingripa om något händer, säger Mikael Olausson, områdesansvarig vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Inga badvakter i Stockholm

Men något gehör får de inte. Inom Stockholm stad är det stadsdelsförvaltningarna som ansvarar för de lokala badplatserna. Och det är tydligt att badvakter inte är någon prioriterat fråga.

På bassängbaden finns det personal på plats. Men däremot inte på ett enda strandbad i Stockholm.

”Frågan är inte prioriterad”, ”det är personligt ansvar som gäller” och ”det här är inte något som diskuterats inför säsongen”, är vanliga svar från stadsdelsförvaltningarna när Mitt i ställer frågan.

Enligt oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är det inte okej. Socialdemokraterna hade resurser för badvakter avsatta i sin budget, något de dock inte fick stöd för.

– När så många semestrar på hemmaplan i Stockholm, och Svenska livräddningssällskapet pekar på riskerna, tycker vi verkligen att staden skulle se till att ha badvakter på våra badplatser, säger Emilia Bjuggren och fortsätter:

– Självklart måste alla ta ett personligt ansvar. Men givet läget vi befinner oss i är det här en extra säkerhetsmarginal som borde finnas för alla som badar.

Prioriterar annat

Karin Ernlund (C) är idrottsborgarråd i Stockholm. Enligt henne är badvakter en fråga som diskuteras. Men i sommar har man valt att satsa på andra alternativ.

– Det absolut viktigaste är att så många som möjligt lär sig simma, därför är simundervisning något som vi valt att prioritera och satsa på.

Ernlund menar vidare att "det finns vatten i stort sett var man än vänder sig i Stockholm och att det är en omöjlighet att ha badvakter överallt". Att barn lär sig simma är den mest långsiktiga lösningen.

– Föräldrar har ett mycket stort egenansvar. Lämna aldrig ditt barn obevakat, lägg ner din mobil och sätt ditt barn i simskola, säger Karin Ernlund.