Julgran sorteras som grovsopor. För dig som bor i lägenhet innebär det att fastighetsägaren ansvarar för var du ska göra av granen – om den kan ställas i soprummet eller om du hänvisas någon annan stans.
För dig som bor i villa är det återvinningscentralen det bästa stället att dumpa granen. Behållaren ”Ris” är den som gäller. Om du inte har en trasig plastgran då ska den sorteras som ”Brännbart” eller ”Metall” beroende på konstruktion.
– Gran är gratis. Även om du förbrukat dina fria besök kan du lämna din gran på åvc, säger Ulrika Naezer, på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Vad händer med julgranarna?
– De flisas, bränns och blir fjärrvärme.
För den som hellre vill ge energi till Mölndal har Riskullaverket julgransplundring den 12 januari mellan klockan 11 och 14. Förutom att de omvandlar din gran till el och värme bjuder de på familjeaktiviteter som rundvandring i kraftvärmeverket, travskola, käpphästhoppning, hinderbana, fiskdamm och ansiktsmålning.
Andra miljövänliga sätt att göra sig av med granen är att ställa ut den i skogen eller sänka den i en sjö för att gynna den biologiska mångfalden. Men först måste du fråga markägaren om lov, granen är trots allt avfall.
Tidigare år har Sportfiskarna haft graninsamlingar för att sedan sänka dem i Sisjön och Stora Delsjön. Men inte i år.
– Nej, vi har personalbrist så vi valde att hoppa det. Men vi kommer troligtvis köra nästa år igen, säger Hans Lindqwist på Sportfiskarna region Väst.
Kan alla naturgranar sänkas i sjön?
– Man behöver ju tillstånd av markägaren först och främst. När det gäller grantyp är vanliga svenska granar bäst. Silvergranar, kungsgranar och andra kan vara besprutade, säger Hans Lindqwist.