Infofika. Kommunalråden Anna Lipinska (KD), Kristina Paltén (MP) och Kristina Lång (C) med Margita Åberg Palosvirta, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Munkmora. På bilden även Vera Berg (C), t h. Foto: Eva Tonström

Info-fika i Munkmora med frågor och visioner

Hur tänker Värmdös politiker om Munkmora? Och vad ska egentligen byggas på Markörplan? Förra veckan var det premiär för Info-fika i Munkmora.

  • Publicerad 09:00, 7 jul 2022

En ny form av informationsträffar, eller Info-fika som man väljer att kalla det, har dragit igång i Munkmora i Gustavsberg. Det är den lokala hyresgästföreningen som testar ett nytt sätt att nå ut till hyresgästerna i området.

– Man kan komma hit och ställa frågor om nästan vad som helst. Och eftersom det är valår kan vi hjälpa till att förklara var de lokala partierna står i olika frågor, säger Margita Åberg Palosvirta, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Munkmora.

Upprustning önskas

På plats finns inplastade informationsblad från de olika partierna där de berättar hur de vill utveckla Munkmora och på väggen sitter skisser på nya bostadshus som planeras i området.

De som Mitt i Värmdö träffar den här tisdagen vill att man återinför Värmdökön igen, så att Värmdös lägenheter i första hand delas ut till Värmdöbor. Idag är kön en del av Stockholms bostadsförmedling. Och att hela bostadsområdet rustas upp, både utvändigt och invändigt.

– Värmdö bostäder borde lyfta nivån ett steg, på allting. Det skulle kännas bra, säger en av besökarna.

En annan nyhet i Munkmora är odlingslådan. Hyresvärden Värmdö bostäder har, efter önskemål från hyresgästerna, låtit bygga en stor, avlång odlingslåda där till en början åtta personer har fått varsin liten odlingsplätt.

– Intresset är stort, det är fler som vill ha en odlingsplats än vad vi kan erbjuda. Vi får hitta en bra ordning på det till nästa år, så att alla som vill får chans att plantera något, säger Margita.

– Om det blir lyckat funderar Värmdö bostäder på att testa det här i flera områden, tillägger hon.

Matfest och barndisco

En tredje sak de är glada över i Munkmora är att deras samlingslokal Humlan äntligen har öppnat igen efter en längre tids renovering på grund av en vattenskada. Där hålls alla möjliga gemensamma aktiviteter och även här finns nya idéer inför hösten.

– Jag tänker att vi skulle kunna ha en form av multikulti-matfester, alltså som en stor buffé med mat från hela världen. Vi har så många olika nationaliteter här i området, det pratas 30 olika språk så jag tänker att vi kan mötas genom maten, säger Margita.

En annan idé hon har är att ordna barndisco.

När det gäller odlingarna hoppas Margita att de kan utöka med fler planteringar och odlingslådor och göra hela platsen till en social träffpunkt. Nyligen fick de Värmdö bostäder att flytta dit ett bord med bänkar, och det är bra början, säger hon.

– Jag tänker att det är ska bli som en Edens lustgård där alla bara trivs och mår bra! skrattar Margita.

Politikerbesök. Margita Åberg Palosvirta, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Munkmora, visar kommunalråden Anna Lipinska (KD), Kristina Paltén (MP) och Kristina Lång (C) med partikollegan Vera Berg , de nya odlingslådorna. Foto: Eva Tonström

Fräscht. Margita Åberg Palosvirta, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Munkmora, i områdets nyrenoverade samlingslokal Humlan. Foto: Eva Tonström

Nyöppnat. Margita Åberg Palosvirta, ordförande i lokala hyresgästföreningen i Munkmora, i områdets nyrenoverade samlingslokal Humlan. Foto: Eva Tonström

Infofika i Munkmora

Vad: Öppen fika- och informationsträff för alla som bor i Munkmoras 512 lägenheter. Där kan man få svar på frågor om valet och politikernas syn på Munkmora, om saker som rör området i allmänhet och om planerade byggen.

Var: Utomhus på Markörplan

När: Tisdagar 14-16 och 17-19, hela juli till att börja med

Hur: Gratis och drop in

Visa merVisa mindre

Odlingsplats. Platserna i de nya odlingslådorna i Munkmora blev snabbt paxade. Foto: Eva Tonström