Omkring 1 500 Nackabor har skrivit på protestlistor mot byggplanerna i våtmarken – Fisksätratomterna. Oppositionspartier har protesterat i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Vänsterpartiet att kommunen skulle göra en ny bedömning om hur lämpligt bygget är med tanke på klimatförändringarna, och samråda med länsstyrelsen hur skador på naturen kan minimeras och höra vad grannarna tycker om planerna.

Planerna pausades tillfälligt men föreslogs inför måndagens möte i kommunstyrelsen ändå att genomföras. Frågan bordlades ännu en gång och togs upp på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på torsdagen. Då hade Alliansen svängt i frågan och stoppar byggplanerna i våtmark

”Ett lyssnande parti”

Detaljplanen tillåter industrier i våtmarken. Ändå är det krångligare än vad Alliansen hade hoppats att bygga en företagsby där.

– Man tror när det finns en färdig detaljplan att det bara att sätta igång och bygga. Men så enkelt är det inte. Här behöver göras 12:6-samråd med länsstyrelsen, sökas tillstånd för vattenverksamhet och bygglovsprövningar och skyddsåtgärder mot banvallen, säger Mats Gerdau.

Mats Gerdau medger att grannarnas motstånd har påverkat beslutet.

– Vi är ett lyssnande parti. Vi har hört vilka alternativa förslag Nackaborna har fört fram som har känts realistiska.

Alliansen pekar ut tre alternativ till att bygga småindustrier som kommunen ska utreda vidare:

1. Mellan Fisksätravägen och Saltsjöbanans spår.

2. Mellan Saltsjöbadesleden och Saltsjöbadsvägen i höjd med Håvgatan och Krabbvägen.

3. Mellan Saltsjöbadsvägen och påfarten till Saltsjöbadesleden mot Stockholm.

Alliansen vill utreda tre alternativ till att bygga en företagsby efter att industrierna i våtmarken mellan Fisksätra och Igelboda, Fisksätratomterna, stoppas.

Alliansen vill utreda tre alternativ till att bygga en företagsby efter att industrierna i våtmarken mellan Fisksätra och Igelboda, Fisksätratomterna, stoppas.

Nacka kommun

Samtliga nya alternativ kräver nya detaljplaner för att det ska kunna byggas industrier.

– Vi vill ha ett snabbspår, säger Mats Gerdau.

Hur snabbt kan det gå att få fram en ny detaljplan?

– Det snabbaste är kanske ett och ett halvt år. Nu har vi ju platser som Fisksätraborna har pekat ut, då hoppas vi också att det finns ett stöd från dem i den här processen. Vi är benhårt övertygade om att vi behöver fler arbetsplatser i Fisksätra. Det är bara den exakta platsen vi behöver hitta. 

Kan det bli industrier på alla tre platser?

– Det får vi se.

Är någon av dem våtmark?

– Nej, de ska de inte vara.

Kommunstyrelsen kommer att erbjuda Frentab som vann markanvisningstävlingen på Fisksätratomterna att köpa marken på en eller flera av de nya platserna.

Vill skydda våtmarken

Socialdemokraterna krävde redan på kommunstyrelsens möte i måndags att kommunen skulle utreda alternativa platser för småindustrier i Saltsjöbaden och Fisksätra. Oppositionsrådet Johanna Kvist (S) är nöjd över att ha fått gehör. Nu vill hon att kommunen river upp den gamla detaljplanen för Fisksätratomterna som fortfarande tillåter att industrier byggs i våtmarken.

– Vi vill att området blir naturmark. Men det fick vi inte gehör för nu, säger Johanna Kvist.

Varför?

– Vi vet mycket mer om det i dag om våtmarkernas betydelse än vad vi visste för 40 år sedan när detaljplanen tillkom. Det är ett jätteviktigt rekreationsområde för människor, vi har en förskola i närheten och gångstråket kallas ju Lugna promenaden av av en anledning.