Inbrott. Två gärningsmän som fastnade på en övervakningskamera. I bilden till vänster syns ett bågverktyg i bakfickan på en av männen. Foto: Bild från förundersökningsprotokoll (kollage)

Inbrottsvåg i lyxvillor – här stals saker för drygt åtta miljoner

Ett värde på över åtta miljoner kronor stals från sex villor under en månad i Stockholm. Tre män åtalas nu misstänkta för inbrottsstölderna. "Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisation bakom", säger åklagaren, Richard Wahlqvist.

  • Publicerad 10:11, 14 sep 2021

Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisation bakom.

Tre personer åtalas i ett fall om sex olika inbrott mot exklusiva villor i Stockholm. Inbrotten ska ha skett under en månads tid runtom i Stockholm under sommaren och riktat sig mot flera toppar inom näringslivet.

Två av männen är misstänkta i samtliga fall, och ytterligare en person för inblandning i ett av brotten. Förra veckan lämnades stämningsansökan in mot männen.

Stölderna räknas till ett sammanlagt värde på strax över åtta miljoner kronor. Två av brotten ska ha skett i Djursholm, två i Lidingö, ett i Bromma och ett i Nacka. I ett av fallen är en av de utsatta personerna en känd finansman, och i ett annat en entreprenör inom hotell- och restaurangbranschen.

Åklagare Richard Wahlqvist menar att fallet är ovanligt.

– Inbrottsstölder är inte ovanligt. Men att rikta in sig mot mer välmående stockholmsadresser, och exklusiva villor och på så här kort tid, där det finns dyra föremål. Det är inte vanligt, säger han.

Är det här ett fall av mer organiserad brottslighet?

– Utan att spekulera för mycket kan man konstatera från utredningen att de här tre personerna inte befunnit sig länge i landet. Alla inbrotten är mot exklusiva adresser, och rör sig om väldigt mycket pengar i lösöre.

– Det finns goda skäl att tro det är någon form av organisation bakom, säger Richard Wahlqvist.

Till bevisningen har åtminstone ett vittne kallats. Utöver det har polisen under sin förundersökning även gjort telefonanalyser, samlat in bilder från övervakningskameror och GPS-data.

Inbrottsvåg. Under juni och juli ska inbrottsstölderna skett - som männen nu åtalas för. Åklagaren misstänker koppling till organiserad brottslighet. Foto: Mikael Andersson

Greps i Djursholm

Det första inbrottet skedde den 14 juni på Lidingö, där männen ska ha kommit över ett värde på 1,5 miljoner kronor. Det sista den 12 juni i Djursholm – där en summa på 2,7 miljoner blev stulna.

I samband med den sista stölden i Djursholm greps två av männen i närheten av den utsatta bostaden. Men fler gärningsmän kan ha varit delaktiga, enligt Richard Wahlqvist.

– Det här åtalet bygger på övervakningsfilmer och jag menar att det finns flera personer som vi inte har kunnat identifiera. Åtminstone har det varit en till person.

Yrkar på utvisning

Wahlqvist yrkar till rätten om utvisning för alla tre, som är hemmahörande från två olika länder i Europa. 

I samband med åtalet har polismyndigheterna varit i kontakt med myndigheter i andra länder – och konstaterat kopplingar till brottslig verksamhet.

– Ett par av de här är tidigare straffade för andra brott i andra länder, säger Richard Wahlqvist.

De två som misstänks för inblandning i alla sex stölder är även misstänkta för grovt vapenbrott. De nekar till all inblandning.

En av männen medger viss inblandning, enligt stämningsansökan.

– Det är lite oklart vad hans inställning är till misstankarna. Vi får se vad han säger i huvudförhandlingen, säger Richard Wahlqvist.