Färre inbrott. Färre Haningebor har drabbats av inbrott i år jämfört med samma period tidigare år. Foto: Mostphotos

Inbrotten har minskat rejält – lägsta nivån på tio år

39 bostadsinbrott anmäldes i Haninge under årets första fem månader. Det är en minskning med 44 procent jämfört med samma period förra året – och den lägsta siffran på tio år.

  • Publicerad 13:57, 1 jul 2021

I februari i år polisanmäldes tre bostadsinbrott i Haninge kommun. Att en månad har så få anmälda inbrott har bara hänt en annan gång de senaste tio åren, visar Mitt i:s genomgång av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Under årets första fem månader anmäldes 39 inbrott och inbrottsförsök i Haninge. Förra året landade det på 70 inbrott under samma period.

Under årets första fem månader anmäldes 39 fullbordade inbrott i Haninge. Förra året landade det på 70 inbrott under samma period.

Lägsta siffran på tio år

Årets siffra är inte bara låg jämfört med i fjol. Det är den lägsta siffran på tio år.

– En teori är att det har varit väldigt svårt att resa i världen under pandemin. Vi har tidigare haft inbrott där misstankar riktats mot att det kommer människor från andra länder med syfte att göra inbrott i bostäder, lämna landet och ta godset från landet, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Att fler människor arbetar hemifrån i pandemitider ser han som en annan trolig förklaring till minskningen.

– Tjuvarna brukar inte vilja ha någon konfrontation och brukar undvika att göra inbrott när folk är hemma.

Minskat också i länet

Det är inte bara i Haninge färre inbrott har begåtts. I hela länet minskade antalet polisanmälda inbrott och inbrottsförsök med knappt 40 procent under årets första fem månader, enligt polisens siffror.

Nu stundar semestertider.

– Det är bra att hjälpas åt och till exempel be en granne, släkting eller vän att se till bostaden så att den inte står tom, för det är ofta det som är problemet, säger Lars-Göran Rehn.

39 i år – 70 förra året

Polisanmälda inbrott samt inbrottsförsök i lägenheter och hus i Haninge kommun under januari–maj respektive år. Siffran för 2021 är preliminär.

2021: 39 stycken

2020: 70

2019: 80

2018: 80

2017: 95

2016: 113

2015: 79

2014: 47

2013: 59

2012: 67

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Visa merVisa mindre