Hersby gymnasium. Nu utan teknikprogram. Foto: Pekka Pääkkö

Ilska över att teknikprogrammet tas bort från Hersby

Olyckligt beslut att ta bort teknikprogrammet från Hersby gymnasium. Så reagerade många Mitt i-läsare på att programutbudet på öns enda kommunala gymnasium blir mindre nästa läsår.

  • Publicerad 05:10, 2 jan 2021

För få söker teknikprogrammet på Hersby gymnasium. Därför har en enig utbildningsnämnd beslutat att ta bort detta program från och med nästa läsår.

Ett dåligt beslut, tycker flera av Mitt i:s läsare som reagerat på nyheten.

"Känns tondövt och kortsiktigt", skriver en läsare om Mitt i:s nyhet på vår Facebooksida.

Synd att ungdomar behöver söka program i stan

"Teknik och programmering är ju ändå framtiden, så jag tycker det är synd att Lidingös ungdomar ska behöva söka in till stan". Så skriver en annan läsare.

Hon menar att det inte saknas intresse för teknikprogrammet då 30 personer stod på kö för reservplats när hennes son som nu går i årskurs ett började på skolan.

Med tanke på att Hersby är det enda kommunala gymnasiet på ön är der rimligt att förvänta sig ett brett utbud, anser ytterligare en läsare.

"Otajmat"

Några som diskuterar nyheten på Mitt i Lidingös Facebooksida anser också att beslutet kom hastigt på eftersom niorna ska göra sin första ansökan till gymnasiet redan tidigt i vår.

"...väldigt otajmat med tanke på Corona där ingen av dessa elever har haft chans att gå på öppna hus och lära känna andra skolor".

Fler platser på samhällsprogrammet

Utbildningsnämndens ordförande Amelie Tarschys Ingre (L), står dock fast vid att man prioriterar programmen som fler elever söker. Nedläggningen av teknikprogrammet möjliggör exempelvis för utöka antalet platser på samhällsprogrammet som i dag har fler förstahandssökande än antalet lediga platser.

"Jag håller med om att det är tråkigt men tyvärr är det få sökande till teknikprogrammet på Hersby medan det är många som söker till samhälle och ekonomi". "Utbildningsnämnden var enig i beslutet", skriver hon i Facebookdiskussionen.

De elever som går teknikprogrammet på Hersby idag påverkas inte av beslutet.