Det är en krympande skara som minns 1937. Men artefakter från året lever kvar, bland annat i form av Annika Wingårdh Noréns kök på Hoburgsstigen.

Själv kallar hon utrymmet för "lägenhetens själ".

– När man kommer in här får man en sådan lyckoruskänsla. Det vill de bara ta bort och riva.

https://www.mitti.se/nyheter/de-blaser-upp-till-strid-for-50-talsfonstren/reptio!rhGMdPCTGnLC7@KMOMtApA/

Med "de" syftar hon på Stockholmshem. Hyresvärden anser att de gamla husen i området behöver renoveras, moderniseras och stambytas. Ett projekt som ska generera nya kök och badrum.

Det betyder också puts väck för Annikas gamla köksskåp som är inbyggda i väggen mellan köket och matplatsen. Mest iögonfallande är ett serveringsskåp med utdragbar marmorskiva.

– Världens bästa bakbord, säger hon.

Allt i hennes kök är inte i original. Vitvarorna är moderna och diskbänken byttes ut på 1980-talet. Även då genomgick lägenheterna i kvarteret en upprustning, men som enligt Stockholmshem inte väger upp till dagens krav.

https://www.mitti.se/nyheter/deras-50-talsdrom-rivs-ut-vid-renovering/reptcf!OZvkqy2ahNYSIMxqVk4xw/

Enligt Annikas granne Åsa Tamm är 1980-talsutrustningen "skramligare, fulare och känns som sämre kvalitet".

– Kunde jag byta det mot original skulle jag bli jätteglad. Det känns som att det kan hålla i 100 år till.

Deltar i samrådet

Att ta bort saker som fungerar tycker hon är otidsenligt. Varken hon eller Annika motsätter sig att husen underhålls, men de ifrågasätter att man för den skull behöver riva ut all inredning.

I stället tror de att renoveringarna görs för att Stockholmshem ska kunna höja hyrorna. Och låga är de: Åsa pröjsar 4 100 kronor i månaden för sin tvåa.

– Det är jättelite, men jag skulle hellre se att de gör ett minimum av åtgärder och sedan höjer med kanske en tusenlapp, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/hyresvarden-har-ett-stort-intresse-av-att-bevara/repufa!MGvVoTQ97VjszTvniVohxw/

Inte bara folk som bor i de aktuella bostäderna engagerar sig i frågan. Magnus Silfverhielm håller till i en av de nyare lägenheterna på gatan, men har inget emot att gå på upptäcktsfärd i Annikas tidstypiska hem.

– Vi är grannar och har kommit ihop oss väldigt fint i pandemin. Då kan jag inte låta bli att använda min profession som arkitekt.

Han förordar en varsam ombyggnad, utan att "riva helvetet loss". Behåller man årsringarna så mycket man kan kommer husen och lägenheterna att öka i sitt värde, menar han.

Närmast tänker Magnus och Annika försöka rädda köken genom att engagera sig i samrådet – även om de har på känn att Stockholmshem redan har bestämt sig.

– Vi är beredda att gå högt upp, till fastighetsborgarrådet om så krävs, säger Magnus.

https://www.mitti.se/nyheter/brfs-fonsterbyten-uppror-ar-1950-talets-hantverk-i-fara/repthA!LE2JcG5WGqtbNRNH15zc@A/