– Sex månader skulle jag få bo här sa de. Nu måste jag flytta efter två månader. Mina barn bor nära här och jag har dem varannan helg. Nu ska jag hyra en lägenhet av en kompis i Flemingsberg. Det känns väldigt dåligt i dag, säger Ara Sanyang medan han flyttstädar enrumslägenheten på Städetvägen.

Klockan är strax före 10 fredagen den 30 september och lägenheten ska vara tömd och städad. Men någon besiktningsman eller annan representant från hyresvärden syns inte till.

Flera andra i huset är i samma situation – 58 bostäder ska tömmas denna förmiddag.

Skulle bli hem åt flyktingar

Bakgrunden är att fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder upptäckt att lägenheterna har hyrts ut olovligen i tredje hand till privatpersoner.

– De här 58 lägenheterna hyrde vi ut i våras till företaget Essens of living och de skulle användas för socialt boende, främst för flyktingar från Ukraina, säger vd:n Tommy Johansson.

Men i stället hyrde bolaget ut lägenheterna till ett annat företag, som i sin tur hyrde ut till privatpersoner.

Tommy Johansson uppger att det hela kom till Svenska Nyttobostäders kännedom då man fick rapporter om ökad brottslighet i området. Enligt honom handlade det om droghandel, prostitution, vapenhandel och våldsbrott både i och runt vissa av lägenheterna.

Polisen bekräftar den ökade brottsligheten, även om kommunpolisen Kristian Bergström förklarar att det i viss mån är en naturlig följd av att hundratals människor flyttar in i ett tidigare obebott område.

Skottlosning mot fasaden

I juli kulminerade det med skottlossning mot husets fasad.

– Då började vi samarbeta med polisen och socialtjänsten. Vi kollade folkbokföringen och skannade av bostadssajter och upptäckte att det fanns oegentligheter. Lägenheterna har hyrts ut vidare utan lov, helt i strid med avtalet, säger Tommy Johansson.

Fastighetsägaren sade omedelbart upp bolaget som hyrde ut lägenheterna. Därmed sades även de som bott här upp. De fick en månad på sig att flytta.

Många av dem är gästarbetare eller papperslösa och många har trott att de skrivit på förstahandskontrakt. En av dem är Malika Abdulrazakova, som har bott i en etta med sina två barn i några veckor.

– De sa till mig att det var tills vidare, men nu måste vi flytta direkt. Vi åker hem till mina föräldrar i Upplands Väsby. Där kommer vi boi ett litet förråd. Sedan hoppas jag få hjälp av Sollentuna kommun, säger hon.

Även Deljit Ram, som är gästarbetare från Indien och har bott med sin 1-åriga dotter i huset sedan i maj, hoppas få hjälp av kommunen. För stunden har det löst sig då han har fått hyra en annan liten lägenhet ett par våningar upp i huset.

– Men det är dyrt. Jag har betalat 10 100 i månaden. El och vatten skulle ingå, men det tillkom som en extrakostnad, säger han.

Kommunen inte på plats

Det tillfälliga kommunhuset The Factory är husets närmsta granne, men ingen från kommunen är på plats för att hjälpa de avhysta barnfamiljerna denna morgon.

Inte heller syns någon representant från värden till och allt fler väntar utanför sina lägenheter eller utanför huset utan att ha fått något besked.

Ari Sanyang har städat klart i sin lägenhet. Det har snart gått en timme sedan han skulle ha lämnat den, men han kan bara vänta.

– Jag vill att de ska komma och göra besiktningen, för jag vill säga till att jag vill ha tillbaka min deposition på 15 000 kronor. De har sagt att det kommer att dröja några veckor, men många här behöver pengarna för att kunna flytta till en ny lägenhet.