Några trappsteg ner från Hornsgatans larm ligger Il Lab, ett av stans senaste tillskott av gelatoställen. På ett par sekunder byts avgaser till den ljuvligaste doft av choklad spetsad med apelsin. I fönstret står papplådor med citrusfrukter. På en bänk trängs en massa tomma standardmjölkpaket.

Klockan är tio en torsdagsmorgon och Patrik Centellini ska just börja blanda ingredienserna till den sista av dagens smaker, en vegansk chokladsorbet. Om ett par timmar öppnar Il Lab veckans försäljning. Först tömmer han den näst sista smeten ur tolvkiloscylindern och ställer in den chockfrysen, där den får stelna i minus 30 grader i tio minuter.

– Man brukar kunna se alla mina smaker på förklädet, skojar Patrik Centellini.

Började för tre år sedan

Familjeföretaget Gelato Caput Mundi föddes 2019. Det började med en 7,5 kvadratmeter liten kiosk i Axel Landqvists park på Södermalm. I fjol tillkom en cykel (!) med plats för 30 kilo glass. Och i maj i år öppnade filialen Il Lab (labbet) på Hornsgatan vid Hornstull.

– Det har bara blivit mer och mer, konstaterar Patrik. Vi har också gjort flera samarbeten, bland annat gjorde vi mjukglass åt konditori Pärlan förra året, säger han.

Till saken hör att både Patrik och hans fru Jenny har andra arbeten.

– Jag jobbar med betalningar som konsult, så det här är ett skönt avbrott.

Som namnet antyder har Patrik italienska rötter – på pappas sida. Under uppväxten tillbringade han somrarna hos farföräldrarna i Piemonte.

– Jag minns när jag smakade jordgubbsglassen där första gången: Wow! För mig är det här ett sätt att återknyta med minnen och smaker. Det kanske är därför jag jobbar med väldigt traditionella smaker, funderar han.

– Oj! Nu höll jag på att glömma apelsinen!

Importerar allt själva

Patrik avbryter sin utläggning för att riva skal från färska frukter och hacka kanderade apelsinfiléer.

– Det är kul med råvarorna, konstaterar han och rabblar ursprungsorter för pistage- och hasselnötter, choklad, citroner med mera: Bronte, Cravanzana, Domori, Amalfi …

Allt importerar de själva. Det kallas gelato naturale, glass med bara naturliga råvaror. Det lärde han sig göra på kurser hos en glasstillverkare i Rom, där han också har släkt. Namnet caput mundi betyder världens huvudstad och kommer från tiden då ”alla vägar bar till Rom”.

Trots att gelatoboomen de senaste åren tror Patrik Centellini att det bara är början.

– Det finns relativt få gelaterior här. Många bagerier har också börjat göra egen gelato. Det kommer bara att öka!