Den första försäljningsetappen av tre som kommunfullmäktige tog beslut om 2016 skedde i fjol då 541 hyresrätter i Rotebro och Rotsunda såldes till John Mattsson AB

Näst på tur är 228 lägenheter i Häggvik och 151 i Tureberg som ska säljas i år, och därefter 736 lägenheter i Edsberg som enligt planerna ska säljas 2023.

Men nu har hyresgästerna börjat engagera sig för att stoppa etapp 2 och 3 av försäljningarna. Carina Thorén som bor i ett av husen som ska säljas i Häggvik tog initiativ till ett brev som har skickats till kommunledningen. Drygt 60 hyresgäster i Häggvik, Skälby, Tureberg, Edsberg och Rotsunda har skrivit under hittills, och fortsatt namninsamling pågår.

Inte tillfrågade

I brevet lyfts att lagen om allmännyttiga bostadsbolag säger att varje värd ska erbjuda sina hyresgäster både möjlighet till boendeinflytande och inflytande i själva bolaget.

Därför bör utförsäljningen av Sollentunahems lägenheter ogiltigförklaras då de berörda hyresgästerna i processen inte blivit tillfrågade om de samtyckte innan beslutet klubbades igenom 2016, anser hyresgästerna.

De menar att information har undanhållits och fördröjts för hyresgästerna under processens gång, och ”kommunikationen varit undermålig” och ”närmast obefintlig”.

Hyresgästerna ber ägaren av Sollentunahem, Sollentuna Stadshus AB, att återkalla sitt beslut och i stället – om de fortfarande vill sälja fastigheterna – påbörja en ny utförsäljningsprocess ”på ett adekvat vis i samråd med berörda hyresgäster”.

Om inte tvingas hyresgästerna ”att vidta juridiska åtgärder”, avslutar de brevet.

Hyresgästföreningen stöttar

Hyresgästföreningen Sollentuna förklarar i ett pressmeddelande att man ”står helt och fullt bakom hyresgästernas brev”.

Hyresgästerna har rätt till ”respekt, information, inflytande och att bli lyssnade på – på riktigt”, menar Hyresgästföreningen och skriver att ”de genomförda informationsmötena som hållits kring de senaste försäljningarna till andra bostadsbolag har varit farsartade och inte genomförts för hyresgästernas skull. Bara pliktskyldigast. Om ens det”.

Thunes: "Inte olagligt"

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande och även ordförande i Sollentuna stadshus AB, håller inte alls med om att beslutet om försäljningen strider mot lagen om allmännyttiga kommunala bolag.

– Beslutet togs 2016 av kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutsfattande organ, och jag delar inte uppfattningen om att det på något sätt strider mot någon lagstiftning.

Att en del hyresgäster och Hyresgästföreningen uppfattar att informationen inta har varit tillräcklig tycker Henrik Thunes är olyckligt.

– Samtidigt har vi och Sollentunahem lagt ner mycket energi på att informera, exempelvis med flygblad i trappuppgångarna. Sedan har pandemin påverkat och därför hade vi ett digitalt möte den 14 januari för att samla så många som möjligt på ett tillfälle för att få ut information och få till en god dialog, säger han.

Just det mötet, som handlade om de kommande försäljningarna av fastigheter i Häggvik och Tureberg, får kritik i hyresgästernas brev då deltagarna varken kunde göra sig hörda med video eller mikrofon.

– Det är inte så att vi inte ville att alla ska komma till tals på lika villkor, men tekniskt gick det inte att koppla på allas mikrofoner. Därför fick alla chans att ställa frågor i chatten i stället, det fanns inga andra lösningar, säger Henrik Thunes.

https://www.mitti.se/nyheter/lagenheter-saldes-for-739-miljoner-men-sollentunahem-far-inga-pengar/reptln!KRqU2yfzkEB2DNXJkh1fFA/