Det handlar om ett pilotprojekt med privat bildelning, peer to peer, som Familjebostäder är med i Tynnered. Tanken är att hyresgäster enkelt ska kunna ska hyra ut sin bil till grannen.

– Det finns många som har behov av att äga en egen bil men som utifrån ett miljöperspektiv känner att det är dumt att den står still mycket. En bil står ofta still 90 procent av tiden, varför då inte dela den med sin granne och samtidigt tjäna pengar, säger Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder på sajten Vårt Göteborg.

Uthyrningen sker genom GoMore, som är en Skandinavisk portal för bildelning och samåkning.

– Det ska vara tryggt att hyra ut. Du ger inte bara nyckeln till din granne, utan uthyrningen sköts via en aktör som tar hand om försäkring och betalning, säger Karin Hagberg.

Söker bilägare

Det finns fler fördelar för den som hyr bil av grannen.

– Det är oftast billigare än en bilpool. När vi tittat på andra områden där det redan finns många som hyr ut, är det ofta så att den som hyr väljer att hyra samma bil varje gång. Då stärks också gemenskapen i området.

 Nu söker Familjebostäder personer i Tynnered som vill hyra ut sina bilar.

– När uthyrningen kan börja beror helt på om det finns personer som nappar på att hyra ut sin bil, vi hoppas på att kunna starta till våren.

Familjebostäder ingår i pilotprojektet som kommunalt bolag samtidigt som staden har högt uppsatta mål när det gäller att minska behovet av egenägda bilar.

– Det är viktigt när det gäller hållbart resande. Du ska alltid kunna ta dig dit du vill på olika sätt, men du kanske inte nödvändigtvis behöver äga din egen bil, säger Karin Hagberg.