Husby kan få en helt ny, större idrottshall.

I dagarna fattar idrottsnämnden och fastighetsnämnden nämligen beslut om att utreda anläggningen "Nya Husbyhallen" – där man ska kolla på om det är möjligt att bygga två fullstora hallar, en dubbelhall för basket och yta för kampsport på platsen där Husbybadet ligger i dagsläget.

– Idrottshallarna i Järva måste bli fler och bättre. Som det ser ut idag finns det inte plats för alla barn som vill börja idrotta, säger fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V).

I behov av upprustning

För ungefär ett år sedan rapporterade Mitt i Järva om att Husby ska få en ny simhall, om allt går som planerat. Det nuvarande Husbybadet bedöms vara extremt nedgånget, och i behov av en omfattande upprustning. Planen är att bygga ett helt nytt äventyrsbad med roliga attraktioner, men också vanliga simbassänger, berättade ansvariga i fjol.

Husbyhallen, som ligger precis intill, är i sin tur också i ett stort behov av en renovering. Den är byggd på 70-talet, och har stora investeringsbehov: 68 miljoner inom de kommande 30 åren, enligt utredningar.

– Förutom omfattande renoveringsbehov har hallen inte heller fullstora mått, vilket gör att man inte kan spela vissa matcher där. Det är några av anledningarna till att vi vill se över möjligheterna att bygga helt nytt, större, bättre, för att möjliggöra mer idrott i Järva, säger idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).

Husbybadet och Husbyhallen kan byta plats.

Husbybadet och Husbyhallen kan byta plats.

Stefan Källstigen

Byta plats

Och när staden beslutar om att utreda en ny hall är det mycket som pekar på att det är mer ekonomiskt försvarbart och bättre för området att helt enkelt riva hallen, och bygga en ny på en annan, mer strategisk plats, enligt Clara Lindblom.

Staden föreslår att man ska titta på att lägga det nya badet där Husbyhallen ligger i dagsläget, och bygga "Nya Husbyhallen" där dagens simhall är.

– Byter man plats på badet och hallen kommer badet ligga närmare Husby ishall, som också ligger i området. På så sätt kan man återvinna energin mellan de två anläggningarna på ett väldigt bra sätt; en kall ishall och ett varmt bad. Det är mycket bättre för miljön, säger Clara Lindblom.

Provisoriskt tält

Husbyhallen används i dagsläget av många, både skolor, lag och andra föreningar, och är ofta helt fullbokad. Bland annat spelas basket, innebandy och handboll på platsen.

Rivs hallen och ersätts av en ny kommer det innebära ungefär två år utan en riktigt hall, enligt utredningsbeslutet.

Hur ska man se till att de som använder hallen inte ska lida under tiden?

– Blir det så att man beslutar att gå igenom med förslaget kommer ett provisoriskt tält att sättas upp på multisportsytan som ligger i området, vilket kommer kunna användas av lagen så länge, säger Maria-Elsa Salvo.

Även om det kommer vara besvärligt medan det rivs och byggs nytt kommer det hela sammantaget bli ett stort lyft för området, tror hon.

– Det är många tjejer i Järva som spelar basket, och att kunna bygga en riktigt bra hall och förbättra deras förutsättningar tycker jag är extra roligt och viktigt. Två fullstora hallar, en dubbelhall för bland annat basket och en kampsportsfacilitet kommer gynna invånarna i området ordentligt. Det blir ett modernt, väldigt lokalt sportkluster, med det nya badet och ishallen inräknat, säger hon.