Som Mitt i nyligen skrivit är bygget av tusen nya studentbostäder längs Bromstensvägen och Nekvägen i full gång. Flyttlassen för studenterna beräknas gå under 2023 och 2024.

Ett stenkast från byggarbetsplatsen driver krögaren Plamen Stoyanov restaurang Rainbow sedan 30 år. Här serveras allt från svensk husmanskost till jugoslaviska specialiteter.

Plamen Stoyanov anser att det växande Spånga huserar för få krogar som studenterna kan välja mellan.

– Problemet är platsbristen. Det byggs bostäder men inga nya krogar kommer hit för att erbjuda ett bredare utbud. Jag tror att Spånga skulle må bra av att ta tillvara på studentlivet, säger han.

LÄS ÄVEN: Här får Spånga över tusen studentbostäder

Nära till stan

En kort promenad tar oss till Spånga torg. Thomas Neumann, Spångabo sedan många år, är positivt inställd till att fler studenter ska flytta hit.

– Det är väl bra att det bosätter sig studenter här som lyfter miljön lite. Det finns ett bra utbud av butiker och restauranger, men skulle de sakna något så finns city bara tio minuter bort, säger han.

Livia Piekut Johansson, som bor i närheten av de kommande studentbostäderna, lyfter även hon närheten till city som en fördel för de nya grannarna.

– Det finns kanske inte så mycket utbud av krogar för en student här, men det är lugnt och det finns bra förbindelse till stan om man vill ut och festa. Fördelen är att du på ett enkelt sätt kan ta dig hem med buss eller tåg.

Spångabon Sabina Wiklund är inne på samma spår och hoppas att studenterna blir ett tillskott för området.

– Det är härligt att Spånga får hit så mycket studenter. Jag tror hela stadsdelen utvecklas av det. Utbudet är inte det största för en student, men det finns bra förbindelser till stan om det är nöjen man är ute efter.