I ett pressmeddelande som publicerades under onsdagen den 20 april presenteras en inriktning för det fortsatta arbete med Bro centrum och omdaningen av detta område.

Inriktningen gällande området som kallas för Bro torg innebär "en möjlig utbyggnad i centrala Bro med upp till cirka 700 bostäder samt cirka 6000 kvadratmeter lokaler för handel, samhällsservice och arbetsplatser".

Av informationen framgår vidare att en handelsutredning har tillsats för att "bedöma förutsättningar för utbud och omfattning av kommersiella verksamheter och samhällsservice".

I det framtida Bro centrum kommer det blir färre traditionella parkeringar och fler lösningar i garage och mobilitetshus. Den planerade exploateringen kommer leda till fler parkeringar än vad som finns i Bro i dagsläget.

Ej en färdig plan

Inriktningen för en kommande utveckling av centrumområdet är inte en färdig plan. Så det som nu beskrivs kommer inte bestämma exakt hur en kommande byggnation ska se ut utan anger snarare "riktningen för det vidare arbetet med planering och gestaltning av ny bebyggelse".

Upplands-Bro kommun har även skrivit under ett intentionsavtal med fyra exploatörer om att utveckla Bro centrum i linje med kommunens idéer om "framtidens hållbar småstad".

I nämnda intentionsavtal åtar sig kommunen att sälja mark i centrala Bro och exploatörerna i sin tur åtar sig att investera i Bro genom att bygga – men även genom att investera socialt.

De exploatörer som ingått avtal med kommunen är Bonava, Sveafastigheter, Stena Fastigheter och Wilma Stadsutveckling.

– Stena Fastigheter är en långsiktig fastighetsägare som utvecklar sina områden med omtanke. Vi hoppas att vi kan bidra till utvecklingen i Bro genom de lärdomar och erfarenheter vi fått av att ha jobbat med sociala hållbarhetsfrågor i över 40 år. Vi vill att de som bor och lever i våra kvarter ska känna sig trygga, trivas och känna en delaktighet i områdets utveckling, säger PG Sabel, vd Stena Fastigheter Stockholm, i en kommentar.

Jacob Cronstedt är vd för Wilma Stadsutveckling. Han är är glad över avtalet med kommunen och att man nu är en part i det kommande arbetet.

– En förtätning av bostäder, och en blandning av upplåtelseformer, stärker Bro torg som mötesplats och centrum. Det skapar också bättre förutsättningar för ett ökat serviceutbud. Vi är glada att ha fått förtroendet att tillsammans med Upplands-Bro kommun och övriga samverkansexploatörer vara med och utveckla framtidens hållbara småstad, säger Jacob Cronstedt.