När Hugo Bergström tittade på Sveriges Mästerkock som barn tänkte han alltid: Vad skulle jag ha lagat?

Efter några år i krogsvängen bestämde han sig för att ge det en chans.

– Jag kände att jag att jag måste våga testa själv, och se om man lärt sig något på vägen.

Efter studenten började han jobba extra på restaurang och fastande direkt. Det ena ledde till det andra, och tack vare goda vitsord har han både jobb på kvarterskrogar och praktik på trestjärniga Michelinkrogen The Fat Duck på sitt cv.

– Mat är en så naturlig del av livet, det är något man måste göra tre gånger om dagen.

Från baren till köket

Hittills har han jobbat som bartender och sommelier. I Sveriges mästerkock står han däremot själv vid spisen.

– Även om jag har lagat mycket mat hemma och tycker att jag är stresstålig så blir det något helt annat när 40 personer står och hackar och det är tre proffs som ska bedöma det man gör.

På dagarna jobbar Hugo Bergström på familjens galleri på Karlavägen.

På dagarna jobbar Hugo Bergström på familjens galleri på Karlavägen.

Johan Sjölund

Hugo Bergström beskriver det som både en chock och en upplevelse, och sätter stort värde på den feedback deltagarna får av årets jury som består av Tom Sjöstedt, Tommy Myllymäki och Misha Billing.

– Det som syns på tv är det man får. Man tar åt sig av vartenda ord om man vill utvecklas.

Fick inte ändra

Det egna hjärtat klappar lite extra för franska klassiker och svensk husmanskost. Gärna med en modern tolkning, men inte för stora avsteg.

En annan sak som Hugo Bergströms hjärta klappar för är södra Europa. Hans föräldrar är från Sverige, men han har kusiner från både Frankrike och Italien.

– När jag lagar mat med mina italienska kusiner får jag inte ändra i recepten. När jag ville ha citron i arancini tyckte de att jag var dum i huvudet.

Vad gör du i framtiden, om du får drömma lite?

– En dröm, som känns lite ouppnålig, är att öppna hotell i södra Frankrike eller Italien, med restaurang och egna viner.