RABATT. Enligt Huge har mellan 60 och 80 kommersiella hyresgäster fått rabatt på hyran under pandemin. Foto: Sacharias Källdén

Huge: De som behöver kan få rabatterad hyra

Krögarna tycker inte att de får tillräckligt med stöd för att klara krisen. Men enligt Huge kan den som visar på tillfälliga underskott få hjälp med hyran.

  • Publicerad 15:24, 22 apr 2021

Krogbranschen har varit hårt drabbad under pandemin. Enligt Karin Strömberg Ekström, vd för Huge, som är hyresvärd för många lokala näringsidkare, har alla kommersiella hyresgäster möjlighet att söka rabatt på hyran.

Tufft år för Huddinges krögare

– Vi gör en individuell bedömning. Man behöver visa att omsättningen har minskat. Om vi bedömer att det är av tillfällig karaktär så får man det, säger Karin Strömberg Ekström.

Hur många hyresgäster har fått en sådan rabatt?

– I hela kommunen är det kanske mellan 60 och 80 hyresgäster. För en del handlar det om väldigt lite, för andra är det en minskning med 50 procent.

De krögare vi har talat med uppger att de inte fått någon hjälp med hyran av Huge trots stora ekonomiska tapp.

– Det kan jag inte svara på, men vi gör en bedömning på affärsmässig grund, om rabatterad hyra kan hjälpa dem att överleva långsiktigt. Det är våra hyresgästers pengar, så vi måste använda dem på ett klokt sätt.

Precis som i början av pandemin erbjuder nu regeringen stöd som innebär att näringsidkare kan slippa att betala hyra under tre månader. Fastighetsbolaget står för hälften av kostnaden och staten för hälften.

Många upplever att det är krångligt att få de här stöden, vad säger du om det?

– Ja, jag har hört den kritiken. Det är våra gemensamma medel och staten vill att de går till rätt saker. Samtidigt begriper jag att småföretagare tycker att det är krångligt och många kanske inte är så vana vid att hålla på med administration.