Om de senaste två åren varit de inställda spelningarnas år ser 2022 ut att bli konserternas och festivalernas år.

Det betyder bland annat att Huddinge Jazz & Blues är tillbaka. Den 27 och 28 maj blir det jazzfestival i upprustade Sjödalsparken med ett fullspäckat program.

– Det känns helt fantastiskt att vi äntligen kan arrangera festivalen som vi vet är väldigt populär, det brukar vara tusentals besökare. Vi tror att alla längtar ut till festivaler igen, säger Karin Lundmark, ordförande i Huddinge jazzförening.

Festivalen arrangeras nu för 30:e gången.

Något för alla

På fredagen blir det blues och på lördagen kommer parken pulsera av sydamerikanska rytmer, funk och jazz. Konferencier är Meta Roos.

Festivalen bjuder bland annat på en hyllning till legendaren Lars Gullin. Det är saxofonisten Fredrik Lindborg med trio och stråkkvartett som tolkar Lars Gullins musik och bjuder på jazz med influenser av svensk folkmusik. Stjärnglansen står den danska jazzsångerskan Caecilie Norby för.

– Det är ett väldigt mångsidig program. Bluesälskarna får sitt och de som gillar renodlad jazz får sitt. Dessutom blandar vi in lite samba från Brasilien. Vi vill locka en så bred publik som möjligt, säger Karin Lundmark.

Vilka är festivalens guldkorn?

– Fredrik Lindborg trio med stråkkvartett kommer att tolka Lars Gullin, det kommer att bli sagolikt vackert. Den danska sångerskan Caecilie Norby är en internationell stjärna, det blir en jättefin avslutning.

Festivalen börjar klockan 17 på fredagen och håller på till 21-tiden. På lördagen börjar det klockan 14 och slutar vid samma tid. Det kommer det att finnas två restaurangtält i parken.

Festivalen arrangeras av Huddinge jazzförening tillsammans med Huddinge kommun och är helt gratis.

– Jag tror att vi är en av få kvarvarande utefestivaler med fri entré. Vi har också fått stöd från Kulturrådet och region Stockholm.

Arrangörerna räknar med närmare 3 000 besökare under de två dagarna.