Det kokar av frustration bland Huddingeborna över den havererade snöröjningen de senaste dagarna. Ännu på torsdagen är det på sina håll höga snövallar och svårt att ta sig fram.

"Plogbilar lyser med sin frånvaro flera dygn efter snöfall!! SKANDAL!" "Hela Stuvsta verkar bortprioriterat inte ens plogat i centrum" eller "Byalagsvägen i Stuvsta inte plogad sedan det började snöa, som senior har jag inte vågat gå ut sedan i fredags", är några av alla de kommentarer som skrivits på Mitt i Huddinges Facebooksida.

Enkelriktat. Vågsättravägen, detta är alltså inte en gångväg, utan en väg för biltrafik.

Enkelriktat. Vågsättravägen, detta är alltså inte en gångväg, utan en väg för biltrafik.

På torsdagen gick kommunen ut på sin Facebooksida och bad om ursäkt: "Huddinge, vi hör och ser er frustration! Vi är ledsna för hur ni påverkats av snökaoset de senaste dagarna. Det här har verkligen inte gått som vi tänkt oss och vi beklagar det."

Det är ett annat budskap än det som förmedlades i förra veckan.

"Vi är redo att snöröja kommunens alla gator" stod det på Huddinge kommuns hemsida ett par dagar innan snön började falla förra helgen.

Så blev det inte.

– Vi började salta redan innan snön kom. Men vi blev tagna på sängen över att det kom sådana här mängder snö, säger Jerry Norén, enhetschef för gatu- och trafikenheten.

Enligt kommunens riktlinjer ska bussgator, gång- och cykelbanor prioriteras och snöröjas först. De ska vara plogade inom fyra timmar. Därefter ska alla gator i kommunen vara snöröjda inom 16 timmar.

Puckelpist. Stuvsta centrum klockan 16 på onsdagen.

Puckelpist. Stuvsta centrum klockan 16 på onsdagen.

Linnea Kassmo

Men i tisdags rapporterade Huddingebor från olika håll i kommunen om att deras gator fortfarande inte var plogade och att ingen plogbil synts till, trots att det snöat i flera dagar.

– Det har kommit enorma mängder snö på väldigt kort tid. Det kom 50 centimeter på två dagar, det är vad det ibland kan komma på en hel säsong. Den största utmaningen har varit att så fort vi kört på en gata så måste vi börja om eftersom det kommit så mycket ny snö. Vi har varit tvungna att fokusera på bussgator och huvudgator, tyvärr har det lett till att villagatorna blivit lidande, säger Jerry Norén.

Men det har ju inte fungerat på bussgatorna heller, bussar var inställda både i måndags och tisdags?

– Det beror nog på en kombination av saker. Dels på att det hela tiden kommit ny snö och när vi kört en väg var vi tvungna att köra den igen. Sedan har det varit en enorm utmaning med alla träd som börjat falla som brickor, vi har behövt kalla in någon som plockat bort grenarna innan vi kunnat köra med plogbil.

Gick inte att felanmäla

Runt om i kommunen har det varit enorma snövallar och svårt att ta sig fram.

– Vi har ingenstans att göra av snön. Det har blivit väldigt höga vallar och trångt på sina ställen, Nu är vi ute och lyfter bort snön, men det kan man inte göra under brinnande hetta. Då har vi fokuserat på att hålla vägarna öppna så gott det går.

Läsare har hört av sig och undrat varför snön plogats upp på trottoaren så att den inte går att gå på.

– Det finns ingenstans att lägga snön. Om vi plogar gångbanan har vi ingen vägbana, därför måste vi prioritera vägarna för att utryckningsfordon ska komma fram, säger Jerry Norén.

Kommunen blev nedringd av frustrerade Huddingebor i början av veckan. Det gick inte heller att göra någon felanmälan eftersom snöröjningen inte var avslutad. Från och med klockan 08 i onsdags morse gick det att felanmäla igen. Redan ett par timmar senare hade det kommit in många felanmälningar.

Har ni haft tillräckligt med plogbilar och resurser?

– För en normalvinter har vi absolut tillräckligt med resurser. Men för den här extremsituationen tror jag inte att någon har tillräckligt med resurser.

Vad säger du till alla frustrerade Huddingebor?

– Jag har full förståelse för frustrationen, jag har också barn som ska lämnas. Men det är en extrem situation med så här mycket snö. Vi är inte jättenöjda, det finns saker som absolut hade kunnat fungera bättre. Men vi kämpar på.