Gabriella Holmgren är ute på eftermiddagspromenad med Cleo. De bor vid Kvarnbergsplan och kommer gående på gångbanan längs Klockarvägen. Cleo är mest uppspelt över fotografens skägg, men matte välkomnar beskedet om nya hundrastgårdar.

– Det är bra, det behövs. Det är otroligt mycket hundar överallt, säger hon.

Själv är Gabriella Holmgren dock lite tveksam till ta med med Cleo till en hundrastgård.

– Det beror på vilka som är där. En del rastar inte sina hundar innan och så kommer de dit med en massa energi, då kan det bli konflikter.

Hon gillar det sociala och tidigare gick hon på gemensamma promenader med andra hundägare i området.

– Vi har åkt till hundrastgården i Årsta ibland, där är det väldigt trevlig gemenskap. Om det blir så skulle jag gärna gå till en hundrastgård här, säger Gabriella Holmgren.

Populärt Huddingeförslag

"Bygg en hundrastgård!". Det är ett av de vanligare Huddingeförslagen som lämnats in till kommunen. Mellan 2003 och 2020 lämnades 28 Huddingeförslag, motioner och skrivelser till kommunen med önskemål om hundrastgårdar in. Sju av dessa önskemål kom in under förra året. Samtliga har fått avslag med motiveringen att kostnaderna är för höga. Det visade en utredning om hundrastgårdar som gjordes på uppdrag av fullmäktige.

I dag finns en enda hundrastgård i kommunen, belägen strax norr om Huddinge stationsväg. När vi går förbi ligger den öde. Den är sliten och ser inte särskilt inbjudande ut.

Kommunen har i utredningen tittat på och tagit intryck av hur andra kommuner arbetar med hundrastgårdar och integrering av hundar i stadsplaneringen.

Nära naturområden

Kommunstyrelsens förvaltning fick i uppdrag att presentera förslag på tre spridda platser i kommunen som är lämpliga att anlägga hundrastgårdar på. Nu har man tagit fram tre sådana förslag som presenteras för kommunstyrelsen på onsdag, den 22 september.

Platserna är Glömsta/Källbrink, Flemingsbergs gård och Nytorps mosse. De ligger alla nära naturområden. Varje hundrastgård blir omkring 1 000 kvadratmeter stor och det finns planer på att låta hundägare i området vara involverade i skötseln.