I januari dömde Solna tingsrätt en tidigare förskoleanställd i kommunen till ett och ett halvt års fängelse för grovt sexuellt övergrepp mot ett barn som gick på förskolan. Övergreppen skulle ha skett under sensommaren och hösten 2021.

Ärendet överklagades till hovrätten av den dömdes försvarsadvokat och nyligen kom rätten med sin dom.

Hovrätten går inte på tingsrättens linje utan friar personen helt. De motiverar det med att barnets uppgifter om händelsen inte går att styrka.

"Klart är att målsägandens berättelse i sin helhet inte kan anses vara så klar, detaljrik och fri från svårförklarliga moment som krävs för att berättelsen ska kunna bedömas som alltigenom trovärdig och tillförlitlig", skriver hovrätten i sin dom.

Svårt bevisläge

Försvarsadvokaten Sabina Saidi är fåordig men nöjd efter beskedet.

– Vi tycker att hovrätten har kommit fram till ett helt korrekt beslut och att det borde ha blivit så i tingsrätten också. Vi är självklart nöjda med hovrättens bedömning och domslut, säger hon.

Kammaråklagare Lotta Karlsson hade trott på en fällande dom.

– Den här typen av mål är svåra och de är ofta svåra att bevisa. Hovrätten tycker inte att det räckte i det här specifika fallet, säger hon.

Lotta Karlsson har viss förståelse för den nya domen.

– Det är ett svårt bevisläge och finns ganska lite stödbevisning i det aktuella målet.

Överklagar inte

Hon kommer inte att försöka få målet prövat i Högsta domstolen.

– Det stannar här. Det är en ren bevisfråga och finns inget prejudikatvärde här.

Rektorn på den aktuella förskolan har fått avsluta sin tjänst. Något Ekerö kommun beslutat efter en extern utredning om agerandet efter att en orosanmälan om de misstänkta övergreppen kom in i höstas. Den nu frikände före detta förskoleanställda togs ur tjänst när polisutredningen inleddes. Personen kommer inte tillbaka till sin tidigare tjänst.