Strax före årsskiftet lämnade Ulriksdals slottscafé på sin Facebooksida beskedet som fått många stammisar att rasa:

"Vi har tyvärr blivit uppsagda och därmed fråntagna våran verksamhet på Ulriksdals slott. I lokalen kommer i stället ett infocenter med kafé att bedrivas av Kungliga Hovstaterna själva. Vi är såklart mycket ledsna över detta men hoppas att vi kan ses någon annanstans någon gång i framtiden. Vi tackar ödmjukast för den här tiden som varit".

Visningar – och betande djur?

Behovet av ett infocenter har vuxit fram i takt med att besöksantalet ökat, svarar hovets pressavdelning skriftligt till Mitt i.

"Besökscentrumet kommer att vara till för att välkomna det ökade antalet besökare. Via besökscentrumet kommer man att kunna få guidade visningar av både slottet och parken".

Här ska man också kunna få höra om olika projekt, i pipeline finns exempelvis insektsbäddar som ska öka den biologiska mångfalden. På sikt är idén att ha betande djur i området.

Musik och kultur

I centret möjliggörs också för seminarium, kulturevents och musikaftnar. Hovet hoppas samtidigt att ökad närvaro ska få bukt med stök i parken i form av slitage, nedskräpning och överträdelser av avspärrningar.

"Vi får återkommande samtal till oss att det är stökigt i parken. Via besökscentrumet får vi bättre möjligheter att informera besökarna om vilka regler som gäller när man besöker området". 

Planen är att öppna i sommar.

Fika då? Jo, det ska kunna gå att beställa även framgent. Några detaljer är dock inte klara.