Enligt Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som regelbundet undersöker hur svenskarna använder internet, lever alltså närmare sex procent av svenskarna i ett digitalt utanförskap. En gemensam nämnare, för många av dem som sällan eller aldrig använder internet, är att de är pensionärer.

Annelie Sjölin är kursledare och ordförande i den ideella it-föreningen SeniorNets lokalavdelning i Solna och Sundbyberg. Här har seniorer lärt andra seniorer komma igång med att använda sig av datorer, surfplattor, smarta telefoner och digitala tjänster sedan 2007.

– Den digitala världen är här för att stanna och har mycket att erbjuda. Men för att kunna känna sig trygg, måste man lära sig och förstå hur den fungerar, säger Annelie Sjölin.

Corona-break

Efter ett långt coronauppehåll startar nu en ny utbildningsomgång för 55-plussare i Sundbyberg och Solna. För datornybörjarna ingår tio kurstillfällen i Allaktivitetshuset på Sturegatan i Sumpan.

Det är små grupper – max sex personer per tillfälle och det går att låna en dator på plats. Seniorerna får lära sig datorns och internets grunder, göra uppgifter tillsammans och så får man en läxa.

– Läxor kanske låter gammalmodigt, men vi är ju gamla säger Annelie.

Grund och sedan utveckla

Deltagarna och kursledarna tillämpar och lär ut kunskapen genom att till exempel gå igenom SL:s reseplanerare, köpa biobiljetter, läsa hemsidor, mejla recept till varandra, klistra in bilder eller formatera text.

– Jag försöker få med det som jag kallar basic, som man klarar sig väl på. För när man väl har grunden kan man utveckla den själv också, säger Annelie.

Utöver kurstillfällena kan man också få stöd och hjälp i Sockerbiten i Ritorp tre timmar en dag i veckan under de veckor kurserna pågår – övrig tid erbjuds support per telefon.

– Dit kan man komma med sin dator eller platta och få hjälp med problem man har. Planen är att det blir en sådan dag i Allaktivitetshuset under hösten också, säger Annelie.

Pandemin visar vikten

Att det blivit allt viktigare att ha koll på datorer och internet har inte minst pandemin visat. Och alla har inte ett barn eller barnbarn som kan visa hur program som Skype, Zoom eller Facetime fungerar.

– Många klarar inte av att beställa mat, utan måste koppla in hemtjänst för att göra det. Sådant som de skulle kunna uträtta när de vill och inte när hemtjänsten kan det på torsdagar klockan två, säger Annelie.

Annelie återkommer flera gånger till att det gäller att få bort rädslan och att få fler att våga ta klivet in i den digitala världen.

– Många vill väldigt gärna, men törs inte. Man tror det är farligt att ha banken på internet men att det är ofarligt att gå med rullator vid bankomaten och vi måste ändra på det, säger Annelie Sjölin.