Nej. 91-åriga Karin Kimby vill bo på korttidsboende, något kommunen avslagit. Bilden är tagen från Mitt i:s tidigare artikel om Karin. Foto: Tomas Stark

Hon tar fajten mot kommunen – igen

91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.

  • Publicerad 07:00, 9 aug 2022

Skulle hon be om hjälp om det inte behövdes?

Anna-Lena Johansson (L). Vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Det var i juni som 91-åriga Karin Kimby i Tureberg ramlade och bröt armen. Efter ett tag på sjukhus fick hon komma hem igen.

Efter hemkomsten märkte Karin och hennes dotter Mia att Karins behov av hjälp var stort. Det var svårt att sova och ta sig upp från stolar. De valde att ansöka om en plats på kommunens korttidsboende, men fick avslag.

Kommunen menade att Karins behov kunde tillgodoses av hemtjänsten. Mor och dotter har därför överklat beslutet till förvaltningsrätten.

Sedan Karin bröt armen har hon fått sex hemtjänstbesök om dagen, men många olika anställda och korta besökstider har blivit rörigt tycker Karin. I dag har hon själv valt att korta det till tre besök.

– Skulle min mamma be om hjälp om hon inte behövde det? Själv har jag tagit ledigt från jobbet för att hjälpa till, säger Mia.

Det här är ett korttidsboende

Korttidsboende är en form av äldreboende där man bor en begränsad tid med personal på plats dygnet runt.

Kortiddsboende kan vara ett alternativ om personen är i behov av rehabilitering efter sjukhusvistelse och har svårt att klara sig hemma.

Det kan även vara som avlastning för närstående som tar hand om personen i hemmet och som ska åka bort eller behöver vila upp sig ett tag.

Korttidsboende är även ett alternativ om man väntar på att få plats på ett permanent äldreboende och det inte finns någon ledig plats för tillfället.

Källa: seniorval.se

Visa merVisa mindre

Rätt i rätten

Det är inte första gången Karin väljer överklagar ett kommunbeslut, vilket Mitt i rapporterat om tidigare.

Förra året ansökte Karin om 30 minuters hemtjänst gällande städning en gång i månaden. Kommunen sa nej men förvaltningsrätten gav Karin rätt. Rätten menade att det ”inte kan anses motsvara skälig levnadsnivå att utföra golvstädning på egen hand under dessa omständigheter”.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kan inte kommentera enskilda fall, men menar att avslag eller bifall bedöms utifrån behoven.

– Det görs alltid en individuell bedömning. Det ska handla om att personen inte kan klara sig hemma med insatser som hemtjänst och eventuellt hemsjukvård som ges från vårdcentralen.

Om personer anser att hjälpen från hemtjänst inte räcker?

– Om behov finns kan hemtjänst ges med omfattade insatser som längre besök, flera besök per dygn och med dubbelbemanning. Det går inte att säga att man generellt får bättre vård och omsorg på ett korttidsboende än med hemtjänstinsatser.

Om förvaltningsrätten inte avslår kommunens beslut vet Karin och Mia inte vad de ska göra.

– Det får bara inte hända, säger Mia.

Mordförsök vid Rotebro station

Nyheter Man i 20-årsåldern förd till sjukhus En man i 20-årsåldern skadades med ett stickvapen av en okänd gärningsperson i ett skogsparti nära Rotebro station i onsdags kväll.fredag 23/9 11:44

Kubformade Edsbergskyrkan firar 50 år

Nyheter "Det här är vår herres sommarstuga" I september 1972 invigdes Edsbergskyrkan, av biskop Ingmar Ström. Den kubformade träbyggnaden fyller alltså 50 år, och det firas hela hösten med mässor och konserter.fredag 23/9 6:54