Hon skriver om släktens hårda liv

Tre dramatiska livsöden hämtade från den egna släkten – fördelat på tre böcker släppta bara i år. Genom berättelserna vill Ana Porss Ehrén även ge en kvinnohistorisk skildring.

  • Publicerad 11:30, 2 dec 2021

Vi hade en barnamörderska i släkten som dömdes till döden

Kajen med de stora röda pollarna och utsikten över vattnet som hon ser från fönstren i bostaden ger henne ett lugn. Annars har det inte varit så mycket av den varan den senaste tiden för Hornsbergsbon Ana Porss Ehrén.  

Nyligen släppte hon nämligen sin tredje bok – bara i år.   Kulmen på ett drygt 20 år långt arbete som hon till största delen utfört parallellt med sin lärartjänst, förutom det senaste året då hon varit tjänstledig.  

I trilogin ”Herrevälde” berättar hon om tre kvinnor från den egna släkten.  

Så sant som möjligt

Allt började med att hennes föräldrar började släktforska för 25 år sedan.  

– Då berättade de att vi i släkten hade en barnamörderska som dömdes till döden. När jag läste domstolsprotokollet blev jag fascinerad och tog reda på så mycket som möjligt om hennes liv.

– Sedan fortsatte jag med generationerna efter henne. Jag har skrivit under många år, men det är nu det här sista året som allt har redigerats ihop.  

– Det är egentligen svensk kvinnohistoria, sedan råkar tre kvinnor från min släkt ha varit med om många saker. Jag blandar fakta med fiktion, men jag vill att det ska vara så sant som möjligt även om jag inte kan veta hur allt exakt gick till.  

– Som ung var jag inte så medveten om hur kvinnor hade haft det, men jag har blivit mer och mer intresserad. Det var en chock att läsa om hur till exempel den första kvinnan jag skriver om blev behandlad, säger hon.  

Stortrivs just nu

Böckerna har fått bra recensioner och även om berättelsen om hennes egen släkt har nått vägs ände är hon inte klar med att skildra kvinnor i historien.

Målet är att skriva på heltid även i framtiden.  

– Jag hoppas det för jag stortrivs just nu. Jag har en idé om en ny bok, även den om kvinnohistoria. Jag är fascinerad över hur kvinnor har haft det och jag har blivit mer upplyst ju mer research jag har gjort.  

Ana Porss Ehrén

Ålder: 60 år.

Familj: Man, barn, bonusbarn och barnbarn

Bor: Hornsbergs strand.

Yrke: Författare, svensk/tysklärare.

Aktuell: Släpper sin tredje bok för året ­”Vägen dit” vilket är sista delen i trilogin ”Herravälde”, en skönlitterär kvinnohistorisk skildring av tre kvinnors livsöden mellan 1813 och 1960. Övriga delar heter ”En kvinnas straff” och ”Uppbrottet”

Visa merVisa mindre