Morgontemperaturen har fallit och dimman har förvandlat överdelen av Rådhuset till en slags sockervaddstopp. Lite längre upp på Bergsgatan ska Lova Nyqvist Sköld snart försvinna in genom en anonym, låg mellanbrun trädörr, in till en av Stockholms tingsrätts säkerhetssalar.

Idag börjar ett nytt mål som handlar om människorov och rån, och Lova vet inte riktigt vad hon kan förvänta sig.

– Jag har läst på men samtidigt får man komma dit med ett helt öppet sinne.

Att inte veta vad som ska hända och att manus i princip skapas under tiden är utmärkande för det dokumentära fluga-på-väggen-upplägget i Säkerhetssalen.

– Man får lita ganska mycket på att det händer grejer. Det här släpps ju i realtid så vad det blir beror på vilka jag möter och vilka som vill prata med mig. Man får vara väldigt lyhörd för detaljer. Det kan ju landa i historier eller öden som man inte visste fanns innan.

Vill skildra vardagen

Efter en månad i olika säkerhetssalar har hon lärt sig att något alltid händer. Som härom veckan när två av de åtalade saknades. Det visade sig bland annat bero på att en dörr gått i baklås.

– Det är inte en traditionell krimbevakning. Det är ett försök att förklara världen och universum runt säkerhetssalarna. Hur det är att komma dit, hur det är att vittna i en rättssal, hur det fungerar runt omkring. Jag vill skildra den här vardagen på så många sätt som möjligt, säger Lova.

Idén till Säkerhetssalen kom från kollegorna på P3 krim och nu programleder Lova Nyqvist Sköld ett avsnitt varannan vecka. Långa dagar i säkerhetssalen ger mycket material för henne och producenten Anton Vretander att sålla bland. Urvalet ska också ske med respekt för de inblandade. Och då det pågår flera fall samtidigt går det heller inte att vara med överallt.

– Det gäller att inte drabbas av någon form av fomo (fear of missing out, reds anm).