Fluga på väggen. Lova Nyqvist Sköld vill komma åt något annat än de vanliga berättelserna när hon poddar från säkerhetssalarna. Inkännande och respekt för människorna hon möter är viktigt för henne i jobbet. Foto: Ursula Dahlberg

Hon poddar bakom skottsäkert glas

Nyligen släpptes första avsnittet av podden Säkerhetssalen. Under ett års tid ska lyssnarna få följa med journalisten och Sturebybon Lova Nyqvist Sköld i vardagen runt svenska rättsprocesser.

  • Publicerad 15:15, 15 okt 2021

Morgontemperaturen har fallit och dimman har förvandlat överdelen av Rådhuset till en slags sockervaddstopp. Lite längre upp på Bergsgatan ska Lova Nyqvist Sköld snart försvinna in genom en anonym, låg mellanbrun trädörr, in till en av Stockholms tingsrätts säkerhetssalar.

Idag börjar ett nytt mål som handlar om människorov och rån, och Lova vet inte riktigt vad hon kan förvänta sig.

– Jag har läst på men samtidigt får man komma dit med ett helt öppet sinne.

Att inte veta vad som ska hända och att manus i princip skapas under tiden är utmärkande för det dokumentära fluga-på-väggen-upplägget i Säkerhetssalen.

– Man får lita ganska mycket på att det händer grejer. Det här släpps ju i realtid så vad det blir beror på vilka jag möter och vilka som vill prata med mig. Man får vara väldigt lyhörd för detaljer. Det kan ju landa i historier eller öden som man inte visste fanns innan.

Drogs till radiomediet

Vem: Lova Nyqvist Sköld, 26 år

Var: Bor i Stureby sedan i maj då hon flyttade tillbaka till Stockholm efter några år i Malmö. Innan dess uppväxt i Tallkrogen/Gubbängen

Varför: Journalist utbildad på Skurups folkhögskola som bland annat jobbat med P1:s I lagens namn och P3 dokumentär. Aktuell som programledare för podden Säkerhetssalen som hon gör tillsammans med producenten Anton Vretander. I den får lyssnaren följa vardagen i rätten och vad som händer mellan häktning och förkunnande av dom. Finns att lyssna på i appen Naudio.

Visa merVisa mindre

Vill skildra vardagen

Efter en månad i olika säkerhetssalar har hon lärt sig att något alltid händer. Som härom veckan när två av de åtalade saknades. Det visade sig bland annat bero på att en dörr gått i baklås.

– Det är inte en traditionell krimbevakning. Det är ett försök att förklara världen och universum runt säkerhetssalarna. Hur det är att komma dit, hur det är att vittna i en rättssal, hur det fungerar runt omkring. Jag vill skildra den här vardagen på så många sätt som möjligt, säger Lova.

Idén till Säkerhetssalen kom från kollegorna på P3 krim och nu programleder Lova Nyqvist Sköld ett avsnitt varannan vecka. Långa dagar i säkerhetssalen ger mycket material för henne och producenten Anton Vretander att sålla bland. Urvalet ska också ske med respekt för de inblandade. Och då det pågår flera fall samtidigt går det heller inte att vara med överallt.

– Det gäller att inte drabbas av någon form av fomo (fear of missing out, reds anm).