Det gör fortfarande ont. Så låter det på Carin Morin när hon pratar om sin lyrikdebut.

Det var på nyårsdagen förra året. Hon hade precis fått klart med banklånet och köpt bostadsrätten. Som hon skulle flytta in i med sambon och deras respektive barn.

Hade hemlig romans

Då lämnade han henne.

– Hela min värld rämnade. Han hade haft en relation i åtta månader vid sidan om, berättar Carin.

Hon var redan skör. Relationen var skakig. Men ofta upplevde hon den som fantastisk. Efter nyhårshelgens avslut kunde hon inte ta sig ur sängen.

Hennes mamma flyttade in till henne och sonen. Carin blev sjukskriven från sitt nio till fem-jobb. Och började skriva ner känslorna.

– Pennan har alltid tagit mig ur ångesten. Som sjukskriven hade jag tid att skriva, säger hon.

Under flera veckor – mitt i vintern – gick hon ut i Grimstaskogen, gjorde upp eld och satte sig för att skriva.

Chockad av förlagets besked

Att texterna skulle publiceras hade hon bara drömt om. Men den 10 september släpptes hennes diktsamling "Skiktet under botten".

– Det kändes helt bisarrt när förlaget sade ja. Jag visste inte var jag skulle ta vägen.

Tvekade du att ge ut texterna?

–Ett tag direkt efteråt. Men det finns diverse kulturmän som ger ut dagböcker på 3 000 sidor. Om jag släpper 70 sidor av min dagbok, så må det vara hänt, säger Carin.

Behövde inte fejka

Hon berättar att när hon växte upp i Jordbro var kompisarnas föräldrar alkoholister, någons bror satt inne. Någon på gatan tog sitt liv.

En uppväxt som skilde sig åt från den person många uppfattade henne som i vuxen ålder: högutbildad och någon som kunde föra sig i sociala sammanhang.

När hon träffade ex-sambon hade hon till slut hittat hem, hon behövde inte spela någon annan längre. Trodde hon.

– Det blev inte som jag hoppats. Men det har gått 1,5 år och jag har genomgått en enorm personlig utveckling. Jag fann nya insikter som jag är oerhört tacksam för.