Den som har en långörad hund vet varför en särskild huvudbonad kan vara bra att ha.

– Det är för att öronen inte ska trilla ner i maten när de äter, och det kan också vara bra när hundar med långa öron är ute och går i regnet så slipper de bli blöta, säger Alexandra Tyllström.

I oktober förra året startade hon sitt företag där hon tar emot beställningar och specialsyr hundkläder. I en stor låda ligger färdiga fleecetröjor, täcken, overaller och selar som väntar på att skickas iväg.

Idén till att börja sy i större skala kom när hon köpte dalmatinervalpen Stella, som nu är 11 månader.

– Hon vägrade att gå ut i regnet och frös väldigt mycket. Då sydde jag ett regntäcke till henne och många har velat ha likadana. Många tycker det är svårt att hitta hundkläder som passar bra men jag syr efter hundens mått, säger hon.

Behöver alla hundar ha kläder?

– Nej vissa raser är ju till exempel mer frusna än andra. Jag tror alla ägare märker på sin hund om den skulle frysa. Jag är inte ute efter att skuldbelägga någon hundägare för att man inte använder täcke till exempel, säger hon.

Alexandra Tyllström designar och konstruerar alla mönster på egen hand. Under vintern har hon jobbat med att ta fram hundskor, en uppgift som inte är helt enkel.

– Det är väldigt många som vill ha skor, framför allt i norra Sverige eller i städer där man saltar vägarna mycket, det är inte bra för tassarna. Men jag har inte lyckats ta fram några som passar riktigt bra än, säger hon.