Fastighetsägaren håller på att dra en skorsten genom trapphuset på Vallhallavägen. Foto: Pekka Pääkkö

Hon får skorsten genom trapphuset

Fältöverstens ägare vill ha en vedeldad pizzaugn i en av restauranglokalerna. Men eftersom fastigheten saknar skorsten bygger ägaren en ny – rakt genom trapphuset. Nu är de boende rädda för brand och har stämt fastighetsägaren.

  • Publicerad 08:00, 17 okt 2020

I början av september fick de boende i Brf Fältöversten en ny inblick i restaurangen som ligger vägg i vägg med deras trapphus. Genom ett nysågat hål såg de plötsligt rakt in
i köket.

– Det började med att de en dag stod och monterade en kanal i trapphuset, helt utan vårt medgivande. Det är egenmäktigt förfarande! utbrister ordföranden Peter Rydås när han berättar om bygget.

Bakgrunden är att fastighetsägaren AMF Fastigheter vill installera en vedeldad pizzaugn i en av restauranglokalerna i gallerian, där kedjan Pane Fresco ska öppna ett nytt ställe.

Eftersom fastigheten saknar en skorsten har AMF Fastigheter börjat bygga en ny, fristående kanal. Den går in i Brf Fält­överstens trapphus på plan 2, och enligt planen ska den fortsätta uppåt genom trapphuset till plan 6 där den ska gå rakt ut genom fasaden och sedan upp på taket.

– Precis där kommer friskluftsintaget till vår nya ventilation hamna, säger Peter Rydås.

Inblick. Föreningens trapphus ligger vägg i vägg med restaurangen där vedugnen ska installeras. Foto: Privat

AMF Fastigheter åberopar ett servitut som bland annat ger dem rätt att nyttja och anlägga anordningar för ventilation inom bostadsrättsföreningens fastighet.

– Bygglovet rör den så kallade im-kanalen som behövs för en vedeldad pizzaugn, vilket är en ventilationsanläggning, skriver Marcus Hallberg, presschef på AMF i ett mejl till Mitt i.

Bostadsrättsföreningen hävdar dock att det handlar om en rökgaskanal från en eldstad, och att detta inte ingår i de rättigheter som servitutet medger. Nu har de stämt fastighetsägaren
i tingsrätten.

– De har rätt att dra en ventilationskanal genom vårt trapphus, men det här är något helt annat.

Det är klart att man tycker att det är läskigt, säger Berit Sundin. Foto: Pekka Pääkkö

Den 26 maj utbröt en brand på Åhléns city i Stockholm. Den startade i Pane Frescos pizzaugn på plan 4 och spred sig sedan upp genom­ skorstenen.

Brandrisken är också en av Brf Fältöverstens största invändningar. Ingreppet försämrar nämligen fastighetens brandskydd, menar de. Dessutom innebär det att en känd brandkälla placeras inne
i föreningens brandevakueringsväg, skriver föreningen i stämningen.

– Det är klart att man tycker att det är läskigt. Vi har hört vad som hände på Åhléns så vi vet att det faktist kan hända, oavsett vad de säger. Och jag bor högst upp – vad ska jag göra om det börjar brinna i trapp­huset? säger Berit Sundin som bor på plan 7.

Oro. ”Vi har hört vad som hände på Åhléns så vi vet att det faktist kan hända, oavsett vad de säger”, säger Berit Sundin. Foto: Pekka Pääkkö

Brf Fältöversten har även gjort en tillsynsanmälan där de kräver att Stockholms stad agerar. När Mitt i Östermalm kontaktar stadsbyggnadskontoret kan de inte svara på om det påbörjade skorstensbygget har gått rätt till.

”Eftersom inspektören i ärendet har slutat, så håller vi just nu på att tillsätta en ny inspektör. Så fort detta är gjort ska vi gå igenom ärendet på nytt och då även titta på de nya inkomna uppgifterna”, skriver Mary Tjernström, enhetschef på bygglov, i ett mejl till Mitt i.

Fältöversten sedd från Valhallavägen. Foto: Maja Brand