– Allting startade utanför Täby Enskilda, vi ville sälja lokala råvaror till Stockholmarna. Efter det har rekoringar poppat upp på massa ställen i Stockholm, berättar Linda Lönnqvist.

Redan från start fick de förfrågan från Täby Park AB om att ha en rekoring i området.

– Men då fanns det bara husgrunder där. Nu har tiden hunnit i kapp.

Rekoring är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder, direkt från de som producerar det.

Vad är det för mat som säljs?

– Allt från ägg, grönsaker, kött, bär, svamp, fisk och skaldjur såldes vid den första träffen i slutet på oktober. Men det kommer fler producenter till nästa träff. Det var en väldigt lokal uppslutning. Producenterna får inte komma längre bort än 20 mil från försäljningsstället men vi kan göra avkall om det är någon produkt som inte finns i närområdet.

Nu driver du tio rekoringar i Stockholm, varför?

– För mig ligger det varmt om hjärtat med lokalproducerat, men jag brinner även för det företagsmässigt. Jag är själv matproducent och kommer faktiskt öppna en delikatessbutik i Täby park nästa år. Jag har byggt upp mitt företag genom reko och vi vill uppmuntra folk som sysslar med lokalproducerat eller mathantverk att starta eget, säger Linda Lönnqvist.

Enligt Stockholms läns livsmedelsstrategi är självförsörjningsgraden väldigt låg vad gäller livsmedel. Bara knappt tre procent av landets åkermark och tre procent av de svenska jordbruksföretagen finns här. Samtidigt som nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning bor här.

En målsättning som Reko har, berättar Linda, är att stötta lokala producenter. Hon hoppas att fler vill satsa på det.

Men handlar folk närproducerat nu när det råder ökad inflation?

– Matpriserna stiger. Men trots det ser vi att fler handlar hos oss. Många ser att de går en osäker vinter till mötes, men ändå måste alla äta. Jag tror att majoriteten handlar för att det är sjukt bra kvalitét men det kan även handla om att fler vill stötta de lokala företagen nu när det är tufft.