Mitt i Tyresö träffar den medelålders kvinna som förra veckan blev illa stångad av en älg i Trollbäcken ett par hundra meter från sitt hem. Hon vill inte vara med i tidningen med vare sig namn eller bild.

– Det har varit såna kommentarer och spekulationer på Facebook som till exempel att min hund har provocerat älgen.

Väntar lydigt

Hunden har hon med sig när vi ses. Den sätter sig lydigt ett par meter ifrån oss. När kvinnan har hälsat på reporter och fotograf säger hon "nu kan du hälsa" till hunden, som då tar sitt koppel i munnen och går fram till oss och hälsar. Hunden har då attacken skedde gått lugnt vid hennes sida och varken hon eller hunden har provocerat älgen försäkrar hon.

– Jag hade precis kommit in på skogsvägen, tog till höger där stigen delar sig. Plötsligt anade jag något nedanför den vänstra vägen och ser ett älghuvud i lövverket. Jag vände mig mot hunden och sa något. Jag hinner knappt reagera så har älgen störtat upp för en liten slänt, genom snårskog och attackerar mig framifrån.

Vi går in på skogsvägen, inte mer än hundra meter, men det tar lite tid på grund av de brutna revbenen. Det var här det hände. Kvinnan är märkbart skärrad.

– Jag skakar när jag står här.

Brutna revben

Älgen ångade fram med sänkta horn och stångade kvinnan i bröstkorgen och i magen.

– Jag trodde aldrig att den skulle attackera. I nästa sekund låg jag på marken, flera meter bort. Älgen måste ha lyft upp mig eller puttat mig, allt gick så snabbt.

Hon säger att hon först inte kände av skadorna på grund av chocken.

– Jag ringde sedan polisen för att få dem att varna andra som var ute i området. Det kom bland annat ett äldre par och en tjej med barnvagn medan jag pratade med polisen och jag försökte ropa åt dem att akta sig. De stannade sedan hos mig på platsen en stund innan polisen anlände. Jag är tacksam för det.

På sjukhuset konstaterades ett antal brutna revben, en svårt stukad handled och blåmärken på lungorna.

Hon säger att de som bor här är vana vid djur – vildsvin, hjortar, rådjur och älgar – och att något sånt här aldrig tidigare hänt. 

En man blev jagad

Efter denna händelse har hon fått veta att flera personer redan under sommaren blivit jagade av en älg i närliggande områden. Bland annat ska en man blivit jagad nära brukshundsklubben där kvinnan brukar vistas. Hon tvivlar inte på att det är samma älg som nu attackerade henne. 

– Jag vill varna andra som promenerar här för just det här djuret. Jag har sett många älgar genom åren och den här beter sig inte som andra. Jag vill inte att fler människor blir skadade.

– Många tror att jag eller hunden provocerade älgen, men jag vill bara att fakta ska komma fram, att det är en älg här i trakten som inte beter sig som älgar brukar utan oprovocerat har attackerat människor. Jag vill alltså varna för just den här individen. 

Hon avslutar med att säga att hon inte har någonting emot älgar, att de tvärtom är fantastiska djur som man självklart ska behandla med respekt.

I skrivande stund är älgen fortfarande inte uppspårad.