Bibliotekschef. Ann-Helen Gustafsson, ny bibliotekschef, om att det är viktigt att jobba för läsfrämjandet och barnens läsning. Foto: Anton Kyhlbäck

Hon är ny bibliotekschef för hela Danderyd

Med nästan 30 års erfarenhet inom yrket tillträder Ann-Helen Gustafsson tjänsten som bibliotekschef för alla bibliotek i Danderyd.

  • Publicerad 16:30, 18 apr 2022

Då skapar man en relation till läsningen

I mars tillträdde Danderyds nya bibliotekschef Ann-Helen Gustafsson, som ska ansvara för alla fyra biblioteken i Danderyd. Hon kommer direkt från biblioteken på Värmdö.

– Jag jobbade där i 10 år. Det känns jättebra att komma hit, av flera anledningar. Framförallt är det kul att göra och testa på något nytt.

Hon kommer in i en verksamhet i Danderyd där det finns en ny kulturplan, ny biblioteksplan och ett sprillans nytt bibliotek i Mörby centrum. Engagemanget kring kulturen är stort här, menar hon.

– Danderyd har många föreningar en av dem är Bibliotekets vänner i Djursholm som har över 400 medlemmar.

"Få fler läsa är viktigt"

Ann-Helen Gustafsson kommer ursprungligen från nordligaste delarna av Sverige, Tornedalen och flyttade till Stockholm på 80-talet. På 90-talet studerade hon till bibliotekarie, och har sedan dess varit fast, berättar hon. Sedan dess har hon jobbar i Huddinge, Värmdö och Nacka, där hon var med vid uppbyggnaden av Dieselverkstadens bibliotek.

Hon berättar om ett minne på Skogås bibliotek. David Lagercrantz skulle komma på besök och prata med kidsen om den nya boken om Zlatan.

– Det var nästan bara unga killar, och jag har ett speciellt minne från en liten kille som berättade att det var första boken han hade läst, och hur mycket han gillade den. Då började vi nästan gråta för det var så fint.

Bygger ett minibibliotek

Hon visar runt i biblioteket i Mörby och berättar om barnavdelningen, hyllan för nyanlända och de lättlästa böckerna – bland annat. Man måste börja tidigt med läsningen, säger hon.

– Och bjuda in föräldrar. Då skapar man en relation till läsningen som håller över lång tid. Det är något som är viktigt för mig.

Ett projekt de har just nu är att ungdomsbibliotekarien som bygger ett bibliotek på Demo, tidigare Fribergagården.

– Det blir ett litet minibibliotek för ungdomar.

De försöker nå ut till alla målgrupper på olika sätt, för att locka till läsning, berättar hon.

– När jag var liten fanns det en barn och en vuxenavdelning. Idag är biblioteken mer en mötesplats, och så har vi väldigt många sätt att nå ut men också läsa på, som e-böcker, ljudböcker. Det är mer välkomnande i dag.

Ann-Helens tips till att få barn läsa

1. Läs, läs, läs! Börja tidigt att läsa för ditt barn.

2. Gå till biblioteket. Med ditt bibliotekskort har du tillgång till tusentals böcker och på många språk!

3. Du som är vuxen: Var en förebild och läs.

Visa merVisa mindre