Tidigare i år bildades protestgruppen "Stoppa höghusbygget - Hässelby strand" som verkar mot bygget av ett 12-våningshus vid korsningen Maltesholmsvägen/Medsolsbacken.

https://www.mitti.se/nyheter/grannar-protesterar-mot-hoghuset-i-hasselby/repucE!74oEWhtY7pOPQ9x1uHqpg/

Gruppen beskriver bland annat tomten som viktig för de äldre som bor i 50+-boendet intill och som inte orkar ta sig till omkringliggande grönområden. De befarar också att ett nytt höghus ska leda till en "höghuspark" i Hässelby strand.

Hässelby strandsbon Eva Ollén tycker dock att det finns flera goda argument för att bygga.

– De tidigare höghusbyggena här har smält in jättebra, och har gett riktigt många bostäder vilket är toppen. Det har dessutom gett kundunderlag till butikerna i centrum som tidigare var rena slummen.

Är en del av storstadsregionen

Hon anser att protestgruppen förskönar tomtens naturvärde.

– Det där är ingen jäkla grön plätt. Det är en bergknalle. Argumentet är skrattretande med tanke på att det är några hundra meter till Grimsta naturreservat, stranden och Maltesholmsbadet. Att de äldre som sitter här i en pergola inte kan titta på en trädgård och ett nytt hus istället för en bergknalle köper jag inte.

Eva Ollén menar att hon i området känner sig ganska ensam om att vara för husbygget och menar att hon riskerar att bli tittad snett på när hon framför sina åsikter mot proteströrelsen. Samtidigt påpekar hon att Hässelby är en del av storstadsregionen.

– De får sin utsikt lite beskuren och för ett himla liv. Men du kan inte räkna med att bo helt ostört i en expanderande storstadsregion.

"Går inte att jämföra"

Men Richard Nyström, kommunikatör för protestgruppen, menar att man inte kan jämföra det tidigare bygget med de nya planerna:

"Det finns alltid 'djävulens advokater'. Det går inte jämföra konsekvenser som uppstod vid olika tidpunkter." skriver han till Mitt i.

Enligt Nyström har området nu nått en "mättnad" vad gäller bebyggelse och infrastruktur.

"Alla boende runtikring delar samsyn om att projektet är djupt skadligt för området."