I femton år har Vantörs konstförening hållit till på Skebokvarnsvägen 347 och sedan 1961 har de funnits i Högdalens centrum. I dag är det ett femtiotal medlemmar som samsas om lokalen och ordnar utställningar där allmänheten välkomnas.

– Bara i vår har vi fem bokade. Det kommer många på våra utställningar. Vi har även en grupp som träffas här och målar, och några som brukar vara här och jamma med sitt band. På senare tid har fler unga konstnärer hittat till föreningen. Så lokalen används flitigt, säger Eva Fagerholm, i styrelsen för Vantörs konstförening.

Maria Larsdotter Andersson och Eva Fagerholm ska ha varsin utställning i föreningslokalen i maj.

Maria Larsdotter Andersson och Eva Fagerholm ska ha varsin utställning i föreningslokalen i maj.

Mimmi Epstein

Högdalens centrum har haft flera olika ägare sedan staden sålde det 2009. Niam VII Stationsfastigheter äger centrumet sedan 2021. Vantörs konstförening, som bland annat ställt ut Peter Dahl, har ett gammalt hyreskontrakt som innebär att de betalar noll kronor i hyra. Dessutom har den ett eget elavtal. Ändå fakturerades konstföreningen nyligen för "gemensamhetsel". 26 000 kronor som de skulle få betala retroaktivt.

– Vår ordförande fick dem att dra tillbaka det efter att flera gånger ha påpekat vad som står i kontraktet. Men det är svårt att få kontakt med hyresvärden, säger Maria Larsdotter Andersson, som också sitter i konstföreningens styrelse.

Höjd avgift

De betalar för uppvärmning av lokalen och fastighetsskatt. Avgiften har på ett år höjts från 1000 till 3000 kronor i kvartalet. Konstföreningen bedömer att föreningen klarar ett år till med nuvarande kostnader.

– Vi är en ideell förening med en liten budget, så för oss blir det en stor kostnad. Vi tror att de vill bli av med oss. Och eftersom de inte kan höja hyran så använder de andra knep, säger Maria Larsdotter Andersson.

Centrumchefen Maikel Ablahad, på Cavendo Asset Management som äger centrum tillsammans med Niam, säger till Mitt i att den felaktiga faktureringen skedde av misstag.

– Tyvärr så händer det ibland, vi har många hyresgäster och det är vanligtvis en avgift som de delar på, säger Maikel Ablahad.

Den höjda kvartalsavgiften beror enligt honom på att kostnader för bland annat fjärrvärme och fastighetsskatt har stigit.

– Det är inget vi har rådighet över. Priserna har skjutit i höjden. Vi behöver justera så att driftavräkningen i slutet av året ska matcha det vi har fakturerat under året, och det är samma för alla hyresgäster, säger Maikel Ablahad.

Han säger att de generellt ser ett stort värde i att ha konst- och kulturaktörer i centrum och att de är måna om att Vantörs konstförening ska vara kvar.

– De sitter på ett förmånligt hyresavtal som vi inte har för avsikt att säga upp. För vår del är det ingen vinstaffär, det kan jag säga utan att ytterligare kommentera enskilda hyresgästers avtal, säger Maikel Ablahad.