En efter en har Ekeröborna i de tre första vaccinfaserna fått sina sprutor hemma på öarna. De Mälaröbor som tillhör fas 4 blir i stället hänvisade till de regionala vaccinlokalerna runt om i Stockholmsområdet.

Mitt i är på plats vid den tillfälliga vaccinlokalen i Nordium-huset vid Ekerö centrum. Strax innan öppning är Ekeröbon Klara Gurics, 76, på plats för sin andra spruta. Hon tillhör fas 2.

– Det känns skönt. Nu kan jag börja umgås igen. Jag fick min första spruta i april och kände lite trötthet, men annars har jag mått bra, säger hon.

Klara Gurics klarade sig från smitta, men det senaste dryga året har varit påfrestande, känner hon.

– Jag har varit ofrivilligt isolerad. I början höll jag mig bara inne, sen smög jag mig ut. Då kändes det som att jag gjorde något fel.

Har planer

Två veckor ska hon vänta efter andra sprutan, sen hoppas hon att vardagen sakta ska kunna återgå. Redan nu har hon planer för den tiden.

– Jag ska börja umgås igen. Jag har vänner i Uppsala som jag inte har träffat på ett och ett halvt år, säger hon.

Flera representanter från Civilförsvarsförbundet har ställt upp ideellt under månaderna med vaccinering. En av deras medlemmar på plats för att hjälpa besökarna är Nils-Erik Vernersson.

– Vi håller ordning och hjälper till med inslussningen. Jag tycker att det har gått ganska bra, säger han.

Utanför lokalen finns även ett gäng brandmän som precis har fått sin första spruta. Som räddningspersonal har de fått möjlighet att gå före i kön, men valet att vaccinera sig eller inte har varit upp till var och en.

– Första tanken var att låta alla andra få vaccin innan jag tar. Sedan bestämde jag mig för att jag skulle passa på när vi fick frågan. Vi utsätter oss för risk och jobbar nära sjuka, säger Stefan Alfkrantz Smedin, brandman.

Styrkeledaren Niclas Renlund delar hans tankar.

– Vi hade tur som fick komma när det fanns några extradoser. Det känns bra eftersom vi är nära många patienter, säger han.

Stor vaccinationsvilja

På Mälaröarna är det Ekerö vårdcentral och Stenhamra hälsocentral som har ansvarat för vaccineringen och de allra flesta har vaccinerats på Ekerö. Ansvarig läkare för Ekerö vårdcentral är Magnus Edlund. Han ser flera orsaker till att kommunen ligger långt fram med vaccineringen.

– Vaccinationsviljan har varit stor och Ekerö har en stor andel äldre, säger han.

Magnus Edlund upplever att vaccinationen har gått bra och att det inte har blivit trängsel i vaccinlokalerna. En del besökare har tackat nej när de erbjudits ett vaccin de inte vill ha och några har haft svårighet med bokning.

– De är i minoritet. Men en del har upplevt att informationen från regionen hade kunnat vara bättre. Då kan det förstås bli frustration.

Kritiken har bland annat bestått av att nya tider till stor del bara gått att boka med kort varsel.

– Det har berott på att vi får besked om hur stor vaccinleverans vi får med kort framförhållning och inte alltid har vetat när vi skulle få leverans. Pfizers vaccin måste även ges under en kort tid från leveransen, säger Magnus Edlund.