ETTA. Nära. Efter några månaders vaccinering har en stor majoritet av alla Mälaröbor i de tre första vaccinfaserna fått sin första dos. Civilförsvarsförbundets Nils-Erik Vernersson har hjälpt till ideellt med information till Maria Nyberg och andra besökare. Foto: Stefan Källstigen

Högt tryck på vaccinationscentralen

Nästan alla Mälaröbor i de tre första vaccinfaserna har nu fått sin första dos. För Ekeröbon Klara Gurics, som fått båda sina doser, förändras livet. "Jag brukar kramas mycket och har saknat det", säger hon.

  • Publicerad 16:54, 28 maj 2021

En efter en har Ekeröborna i de tre första vaccinfaserna fått sina sprutor hemma på öarna. De Mälaröbor som tillhör fas 4 blir i stället hänvisade till de regionala vaccinlokalerna runt om i Stockholmsområdet.

Mitt i är på plats vid den tillfälliga vaccinlokalen i Nordium-huset vid Ekerö centrum. Strax innan öppning är Ekeröbon Klara Gurics, 76, på plats för sin andra spruta. Hon tillhör fas 2.

– Det känns skönt. Nu kan jag börja umgås igen. Jag fick min första spruta i april och kände lite trötthet, men annars har jag mått bra, säger hon.

Klara Gurics klarade sig från smitta, men det senaste dryga året har varit påfrestande, känner hon.

– Jag har varit ofrivilligt isolerad. I början höll jag mig bara inne, sen smög jag mig ut. Då kändes det som att jag gjorde något fel.

Har planer

Två veckor ska hon vänta efter andra sprutan, sen hoppas hon att vardagen sakta ska kunna återgå. Redan nu har hon planer för den tiden.

– Jag ska börja umgås igen. Jag har vänner i Uppsala som jag inte har träffat på ett och ett halvt år, säger hon.

Flera representanter från Civilförsvarsförbundet har ställt upp ideellt under månaderna med vaccinering. En av deras medlemmar på plats för att hjälpa besökarna är Nils-Erik Vernersson.

– Vi håller ordning och hjälper till med inslussningen. Jag tycker att det har gått ganska bra, säger han.

Klar. Klara Gurics har nu fått sin andra vaccinspruta och ser fram emot att kunna träffa vänner och kramas igen. Foto: Stefan Källstigen

Utanför lokalen finns även ett gäng brandmän som precis har fått sin första spruta. Som räddningspersonal har de fått möjlighet att gå före i kön, men valet att vaccinera sig eller inte har varit upp till var och en.

– Första tanken var att låta alla andra få vaccin innan jag tar. Sedan bestämde jag mig för att jag skulle passa på när vi fick frågan. Vi utsätter oss för risk och jobbar nära sjuka, säger Stefan Alfkrantz Smedin, brandman.

Styrkeledaren Niclas Renlund delar hans tankar.

– Vi hade tur som fick komma när det fanns några extradoser. Det känns bra eftersom vi är nära många patienter, säger han.

Trygghet. Personal från räddningstjänsten på Ekerö har fått erbjudande om att vaccinera sig. Niclas Renlund, Anton Kihl och Stefan Alfkrantz Smedin tycker att det är en trygghet i jobbet. "Vi träffar många äldre och utsatta", säger Anton Kihl. Foto: Stefan Källstigen

Givet. Mikael Fröjd från Färingsö har nu fått sin första spruta. "Det var självklart att vaccinera sig", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Jag har varit ofrivilligt isolerad.

Stor vaccinationsvilja

På Mälaröarna är det Ekerö vårdcentral och Stenhamra hälsocentral som har ansvarat för vaccineringen och de allra flesta har vaccinerats på Ekerö. Ansvarig läkare för Ekerö vårdcentral är Magnus Edlund. Han ser flera orsaker till att kommunen ligger långt fram med vaccineringen.

– Vaccinationsviljan har varit stor och Ekerö har en stor andel äldre, säger han.

Magnus Edlund upplever att vaccinationen har gått bra och att det inte har blivit trängsel i vaccinlokalerna. En del besökare har tackat nej när de erbjudits ett vaccin de inte vill ha och några har haft svårighet med bokning.

– De är i minoritet. Men en del har upplevt att informationen från regionen hade kunnat vara bättre. Då kan det förstås bli frustration.

Kritiken har bland annat bestått av att nya tider till stor del bara gått att boka med kort varsel.

– Det har berott på att vi får besked om hur stor vaccinleverans vi får med kort framförhållning och inte alltid har vetat när vi skulle få leverans. Pfizers vaccin måste även ges under en kort tid från leveransen, säger Magnus Edlund.

Ideella. Nils-Erik Vernersson och Civilförsvarsförbundet har hjälp till med information och guidning vid vaccinlokalen. Han ser fram emot sin andra spruta. "Sen ska jag börja dansa square dance igen", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Flyttat. Nordium-huset vid Ekerö centrum har blivit tillfällig vaccinlokal. Anledningen är att det där finns gott om utrymme och att Ekerö vårdcentral då kan användas till sin övriga verksamhet. Foto: Stefan Källstigen

Andel vaccinerade dos 1

Ekerö

90+
93,9 procent

80-89 år
94,6

70-79
90,3

60-69
83,7

50-59
52,7

Region Stockholm

90+
88,9

80-89

91,2

70-79

88,0

60-69

77,4

50-59

49,1

Siffrorna är från 20 maj.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Så länge ska du vänta

De båda vaccindoserna tas med olika intervall beroende på vilket vaccin du fått.

Så här länge ska du vänta mellan de båda doserna.

Pfizer/Biontech

Sex veckor efter dos 1. Undantag görs för boende på särskilt boende för äldre samt transplanterade och dialyspatienter. De får dos 2 efter cirka 3 veckor.

Moderna

Sex veckor efter första dosen. Undantag görs för boende på särskilt boende för äldre samt transplanterade och dialyspatienter. De får dos 2 efter cirka 4 veckor.

Astra Zeneca

Personer födda 1956 eller tidigare ska vänta 9-12 veckor efter första dosen. De som är födda 1957 eller senare rekommenderas att vaccinera sig med ett annat vaccin 12-15 veckor efter sin första dos. Om man vill fortsätta med Astra Zeneca, 9-12 veckor efter första dosen.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58