Sedan i måndags fram till tisdag i nästa vecka, den 25 januari, har högstadiet stängt på Hagaskolan på grund av den höga sjukfrånvaron i personalen.

Utbildningschef Susanna Falk är beredd på att läget kan försämras ännu mer.

– Då prioriterar vi att ha närundervisning för förskoleklass till åk 6 och det blir beslut om distansundervisning för högstadiet.

Låg- och mellanstadiet prioriteras

Prioriteringen av de lägre årskurserna görs för att undvika en stängning av fritidsverksamheten.

– Då kan inte föräldrarna gå till sina arbeten och det belastar hela samhället.

Även i förskolan är frånvaron hög.

I snitt är 35 procent av personalen borta från jobbet i dag, fredag. Värst drabbad är Kantarellen i Sörgården med hela 64 procents frånvaro medan kårsta förskola låg bäst till med 17 procent.

Mejl till vårdnadshavarna

– Det är ett väldigt bekymmersamt läge just nu. Vi har dialog med de fristående förskolorna och skolorna och läget är mycket ansträngt även hos dem.

I början av veckan skickades ett mejl ut till alla som har barn i kommunal förskola.

– Vi vädjar om att de som är föräldralediga, arbetssökande eller kan arbeta hemifrån kortar vistelsetiden på förskolan eller har barnen hemma när läget är så enormt ansträngt, säger Susanna Falk.

"Dåligt överallt"

Än så länge har kommunen inte behövt slå samman några barngrupper, något man vill undvika på grund av smittoläget.

– Men om vi inte kan lösa det i ordinarie avdelningar kommer vi att behöva samla barn från olika avdelningar. Vi har inte möjlighet att flytta personal. Det är ett dåligt läge överallt.

Ett antal fristående förskolor har fått stänga. Det har hittills inte varit nödvändigt i de kommunala förskolorna.

Lättade restriktioner

– Men det kommer vi att behöva göra om det blir riktigt skarpt. I så fall är det vårdnadshavare med samhällsnyttiga jobb och som är i tjänst den dagen som kommer att erbjudas barnomsorg.

I går meddelade Folkhälsomyndigheten vissa lättnader av restriktionerna.

Hur det kommer att påverka frånvaron är för tidigt att säga.

– Det vet vi egentligen först nästa vecka. Men vi hoppas att de som sitter i familjekarantän utan att vara sjuka lättare kan komma tillbaka till jobbet.