De sex första månaderna har Sverige totalt sett haft ovanligt höga dödstal. Och värst drabbat har Stockholms län varit. Totalt har 10 415 personer dött i länet, vilket är 29 procent högre än det genomsnittliga antalet dödsfall åren 2015–2019.

En självklar faktor är covid-19-pandemin, som totalt resulterat i att drygt 2 400 personer i länet har avlidit. Men även andra faktorer spelar in.

– Stockholms län har växt otroligt mycket i befolkningsantal. Grupper som kan dö är betydligt högre, det kan vara en anledning till att det inte finns något annat halvår som fler personer har dött än i år, säger Linus Garpe, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

https://mitti.se/nyheter/aktuellt-familjekarantan-stockholms/?omrade=hela-stockholm

Registret över totalbefolkningen, RTB, har statistik som sträcker sig tillbaka till 1968. I den statistiken går det inte att hitta något år med lika många dödsfall under det första halvåret i Stockholm. Statistiska centralbyrån kan heller inte hitta något år i Stockholms län med högre tal.

Ser man till hela Sverige, och inte bara Stockholm, dog 51 405 personer det första halvåret i år, vilket är det högsta antalet dödsfall sedan 1869 då 55 431 personer dog under årets första sex månader.

Svårt att jämföra

Viktigt att poängtera är även att sifforna inte är helt jämförbara när man jämför i absoluta tal över tid, på grund av befolkningsökningen.

– Men det är ändå intressant att jämföra år, man måste gå oerhört långt tillbaka för att hitta år med så här höga dödstal. Att Sverige inte haft så många dödsfall under det första halvåret sedan 1869 säger ändå något, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

https://www.mitti.se/nyheter/smittspridningen-okar-i-lanet-vi-ar-allvarligt-bekymrade/reptiC!75dnOg0Fs0D9YymJEIrx0Q/

Vid halvårsskiftet 2020 var cirka 2.4 miljoner personer folkbokförda i Stockholms län. Det är en ökning med nästan 1 miljon invånare sedan i slutet av 1960-talet.