Tuffa ekonomiska tider råder för många av landets ridskolor. Anledningen är kraftigt ökade omkostnader det senaste året.

På Ekerö ridskola i Ekebyhov känns läget igen.

– Kostnaden för vårt hösilage har gått upp med 32 procent, säger Helena Hjälmbrink.

När bönderna drabbas av högre kostnader spiller det över på ridskolorna.

– Plasten för hösilaget har gått upp enormt mycket. Gödningsmedel har gått upp med 400 procent och sedan är det dieselpriserna som också är en stor kostnad för att ta fram hö till hästarna, säger Helena Hjälmbrink.

Hon menar att det är svårt göra så mycket annorlunda för att hålla nere matkostnaderna.

– Jag vet inte vad vi skulle ge för mat till hästarna i form av grovfoder som är billigare och fortfarande ge vad de behöver? De behöver äta gräs.

Behov av traktorer

För Ekerö ridskola är en annan stor utgift diesel.

– Vi harvar ridbanor och ridhus och då använder vi traktorer. Vi kör halmbalar, foderpallar, hösilagebalar och fyller på foderhäckar, säger Helena Hjälmbrink.

Utgifterna gör att det är svårt att planera framtiden.

– Vi har pratat om vi egentligen skulle behöva köpa nya ponnyer. Men jag vet inte riktigt om man vågar köpa på sig nya hästar.

Rejäl prishöjning

Helena Hjälmbrink vill i nuläget inte spekulera i om den egna verksamheten kommer höja priserna, men ser att många andra tvingats till det.

– Ridsportförbundet har gått ut med att de flesta verkar höja med tio procent. Det är enormt mycket mer än vad vi brukar höja med.

På familjeföretaget Kungsberga ridskola känns läget igen.

– Priset på diesel påverkar oss, det går åt en del i skötsel av anläggningen, säger Mikael Cederberg, delägare.

Även han lyfter dyrare plast som en bidragande faktor till ökade omkostnader.

– Vi har blivit påverkade av höjda kostnader och har gjort en prishöjning den här terminen. Vi har tagit beslut att den ökade kostnaden mestadels ska gå på seniorlektionerna.

Prishöjningen ligger på ungefär tre procent. Tidigare har verksamheten följt inflationen och höjt avgiften varje eller vartannat år. Mikael Cederberg ser svårigheter i att ställa om verksamheten för att möta de ökade kostnaderna.

– Vi har tänkt en del på det, men inte kommit fram till hur vi kan öka intäkterna på någon kringverksamhet, säger han.