3 januari 1975: Det är Högdalstoppens storhetstid och stockholmarna är på plats i skidbacken för att se Ingemar Stenmark tävla mot den franska alpinstjärnan Jean-Claude Killy.

Sedan dess har Högdalstoppen och Hökarängstoppen fått sällskap av Fagersjötoppen, slalombacken har tagits ur bruk och området där de tre kullarna ligger har till viss del förfallit.

Men nu höjs röster, ännu en gång, för att utveckla topparna till ett omtyckt friluftsområde. Socialdemokraterna har nyligen skrivit en motion till kommunfullmäktige om att satsa på Högdalstopparna som rekreations- och motionsområde.

Vill ha multibana

Samtidigt har den grönblå majoriteten inom Enskede/Årsta/Vantör gett stadsdelen i uppdrag att se över hur just detta ska gå till. Dessutom utreds det om Fagersjöskogen kan bli naturreservat och i detta arbete har frågan lyfts huruvida Högdalstopparna kan ingå i reservatet.

Jämför med Hammarbybacken

En av de politiker som hoppas att Högdalstopparna kan utvecklas är idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

– Den här platsen har verkligen jättemycket potential. Att det tar tid att utveckla det är för att området inte är detaljplanelagt. Men nästa år inviger vi en BMX-bana nedanför på Hökarängens bollplan, som är idrottsmark.Det ser jag som ett första steg. Man kan även tänka sig att göra som i Hammarbybacken, med en skidanläggning på vintern och downhillcykling på sommaren, säger hon.

Det är just det arbetet, att se över om topparna kan detaljplaneläggas och få status som parkmark, som stadsdelsförvaltningen fått i uppdrag att se över nu i vår. I vår kommer även Högdalens AIS ordna discgolf vid topparna, i väntan på en större upprustning.

Uppdragen är hett efterlängtade, bland annat av de föreningar som i flera år ordnat löp- och rullskidstävlingar på Högdalstopparna.

Olof Ekberg är ordförande i Stockholms skidallians och en av de som ordnat tävlingarna. Han, och flera av föreningarna, har i flera år föreslagit att det ska anläggas en multibana för hjulsporter på topparna.

Det handlar till exempel om rullskidor, cykling, parasport och longboard.

– Det vore en dröm att arrangera internationella tävlingar där. Man kunde bygga träramper också för downhillcykling. Parkour och löpning passar också bra på topparna, det ena utesluter inte det andra. Jag är mer intresserad av att det blir någonting överhuvudtaget, säger Olof Ekberg.

Industrier byggs ut

Men samtidigt kommer vissa grönytor vid Högdalstopparna att försvinna när flera industrier i området byggs ut. Till exempel ska en ny stor matavfallsanläggning byggas samtidigt som värmeverket ska expandera, något som görs för att staden ska uppnå sina klimatmål.

Men Johan Skutin, projektledare på exploateringskontoret, berättar att staden kommer att kompensera för de minskade grönytorna.

– Då höjer vi kvalitén på det som är kvar plus att vi skapar en del ny naturmark. Det kan handla om att göra det trevligare på Högdalstoppen, som att sätta dit parkbänkar. Vissa stigar och gångvägar i området rustas upp också och så ska vi se om vi har budget för att förbättra Gökdalens våtmark, säger han.