Det är snösmältning, nederbörd och tjäle i marken som ligger bakom de höga vattenflödena. Det meddelar kommunen på sin hemsida.

Värst är det vid Brunkebergsåsen i höjd med Norrvikens IP, där delar av vägen står under vatten på grund av höga nivåer i sjön Norrviken.

– Vattennivån har höjts litegrann hela tiden de senaste dagarna men det mest extrema har kommit under dagen i dag, säger Christina Karlemyr, teknisk chef på Sollentuna kommun.

Vattnet leds ut i sjön

Under fredag eftermiddag och kväll jobbar kommunen för att höja vägen 0,5 meter på en sträcka på 100 meter, och under vägen läggs rör för att leda vattnet ut i sjön. Arbetet beräknas vara klart under natten till lördag.

Den tillfälliga vägen kommer endast ha ett körfält öppet och under helgen kommer parkeringsmöjligheterna vid Norrvikens sjösportcenter och Norrvikens IP vara än mer begränsade än vanligt.

– Vi tittar hela tiden på SMHI:s rapporter. De varnar för starka vattenflöden under hela helgen och ville inte ta några risker. Det är svårt att få tag i material och arbetskraft under helgen så vi är väldigt glada att vår entreprenör kunde rycka ut nu och ordna en tillfällig lösning, säger Christina Karlemyr.

Fotbollscup oroar

Under helgen ska en fotbollscup spelas, vilket bekymrar Christina Karlemyr en aning.

– Vi kommer att ha parkeringsvakter där, det är extremt viktigt att blåsljus kan komma fram. Men det vore bra om de som ska till cupen åker kollektivt eller cyklar i det fina vädret, säger hon.

Finns det andra platser i kommunen som är i riskzonen?

– Inte som vi ser just nu. Vi har gjort en rondering under dagen och vår entreprenör ska göra ronderingar tre gånger per dygn under helgen. En del gångvägar och rekreationsområden är under vatten, till exempel nedanför jästfabriken, men dem gör vi inget åt. Det viktigaste är att vägarna är körbara.

Parkeringen ska byggas ut

Under våren och sommaren ska vägsträckan på Brunkebergsåsen förbi Norrvikens IP höjas permanent och även byggas om.

Samtidigt ska parkeringsplatserna kring sjösportcentret och Norrvikens IP byggas ut, till stor glädje inte minst för alla fotbollsföräldrar som länge har brottats med parkeringsbrist och p-kaos vid fotbollshallen.