Börje – The Journey of a Legend följer Salmings karriär från tonåren i Kiruna till proffssuccén i Kanada. När serien börjar drömmer Börje om att, likt storebror Stig, få chansen i det blivande storlaget Brynäs.

Oscar Skagerberg gör en porträttlik Stig. Så lik att när hans flickvän målade ett porträtt av Stig som ung misstog deras vän det för Oscar.

Men medan Valter Skarsgård, som spelar huvudrollen, fick träffa Börje redan från början dröjde det innan ”storebrorsorna” sågs för första gången. Det var lite för sent i processen och för kort för att det skulle påverka Oscars tolkning. 

– Ska man träffa en människa, ska man träffa den på riktigt och jag tror att både jag och Stig behöver lite mer tid på oss. Där är vi lika. På senare tid har vi haft helt andra diskussioner, säger han.

Tog ansvar för syskonen

Oscar Skagerberg som Stig Salming.

Oscar Skagerberg som Stig Salming.

Viaplay

Eftersom det knappt fanns arkivmaterial fick Oscar lita på manuset, som till stor del byggde på intervjuer med Stig.

– Sedan försökte jag sätta mig in i hur det är att ha samisk bakgrund, växa upp i en gruvstad och förlora en förälder – vad det gör med en syskonskara. Jag tror Stig kände ett väldigt ansvar.

– Man ska inte heller glömma att det verkligen klickade mellan mig och Valter, så jag var väl lite storebror under inspelningen också.

Oscar gillar att serien visar en människa som blivit framgångsrik med hjälp av andra. Han menar att alla framgångssagor egentligen ser ut så, men oftast skildras som om personen har gjort det helt själv.

– Jag är inte säker på att Börje ens hade kommit till Brynäs utan Stig, säger han.

Oscar beskriver Stig av i dag som varm, kärleksfull och rättvis. I serien framstår han aningen kärvare.

– Dagens Stig fanns då också. Det bara tog sig andra uttryck.

– Det är två bröder som verkligen älskade varandra. Börje somnade väl in med Stigges hand i sin, pratandes om barndomen.

Drabbades av identitetskris

”Jag var väl lite storebror under inspelningen också”, säger Oscar Skagerberg om Valter Skarsgård.

”Jag var väl lite storebror under inspelningen också”, säger Oscar Skagerberg om Valter Skarsgård.

viaplay

Själv kan Oscar sörja att han inte höll fast vid sin egen hockeykarriär längre. Abrupt lade han av vid 14 års ålder.

– Jag tränade sex dagar i veckan, andades och åt hockey och var uttagen till distriktslaget. Sedan drabbades jag av någon sorts identitetskris. Jag var den enda bland kompisarna som var kvar, så jag hade ingen att dela det med när alla andra skulle ut och festa. Jag tappade intresset från en dag till en annan.

Efter att ha tränat i flera månader för filmen, mycket för att få till en gammaldags åkstil, har suget smugit sig tillbaka. Trots att läderskridskorna resulterade i en del blåsor och blödande fötter.

Bland statisterna i serien märks artisterna Dregen och Markus Krunegård. Den senare tycks nu ha värvat Oscar till sitt lag.

– Han har ett korpgäng på Zinkensdamms IP och de har en ganska bra tid.